27.09.2018.

Hrvatski sabor u četvrtak o poreznoj reformi

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o Vladinom prijedlog porezne reforme, odnosno paketu izmjena i dopuna devet zakona koji se tiču poreza.

Treći je to krug poreznog i administrativnog rasterećenja u okviru porezne reforme koja je započela krajem 2016., s primjenom 2017. godine.
Izmjenama devet poreznih zakona planira se daljnje porezno rasterećenje gospodarstva i građana u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna. U prva dva kruga porezne reforme, porezno rasterećenje iznosilo je 3,6 milijarde kuna.
Među zakonima koji bi se trebali naći na dnevnom redu su i izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020.
U poreznom paketu su i izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina, zakona o porezu na dobi i na dohodak, izmjene i dopune Općeg poreznog zakona itd.


(HINA, 26. 09. 2018.)