27.06.2023.

Hrvatska je u EU-u postala uređenija zemlja snažnije vladavine prava

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako je Hrvatska u deset godina članstva u EU-u postala uređenija zemlja snažnije vladavine prava, dok su europski projekti „promijenili hrvatsku na bolje“.

„Hrvatska je uređenija zemlja. Snažnija je vladavina prava, snažnije su institucije, snažnija je borba protiv korupcije. Hrvatska je u Europskoj uniji dobila određene reference koje bi joj prije bilo teško steći“, kazao je Plenković nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a, odgovarajući na pitanje novinara o bilanci hrvatskog članstva u EU-u.

Hrvatska trenutno nije u proceduri prekomjernog proračunskog  manjka, investicijski rejting najviši je kod sve tri rejting agencije, dok je Hrvatska u plusu od 10,7 milijardi eura kada se uzmu u obzir dobivena sredstva EU-a i uplaćena članarina, kazao je Plenković.

„Generalno govoreći sam zadovoljan. Brojni europski projekti su promijenili hrvatsku na bolje. To ćemo činiti i dalje i sudjelovati u svemu onome što štiti hrvatske nacionalne interese“, dodao je.

Plenković je poručio kako su hrvatski nacionalni interesi zaštićeniji unutar Europske unije.

„To je srž politike modernog suverenizma gdje temeljne nacionalne ciljeve ostvarujete brže, bolje i učinkovitije jer ste članica Europske unije“, ustvrdio je.

(HINA, 26. 6. 2023.)

Fotografija: Pixabay