13.06.2024.

Hrvatska iskoristila sva sredstva iz kohezijskih fondova

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je u srijedu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva da je Hrvatska potrošila i opravdala sva sredstva koja su joj bila na raspolaganju iz kohezijskih fondova.

„Nakon deset godina od prve naše financijske perspektive od 2014 .- 2023. sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da smo potrošili i opravdali sva sredstva koja su stavljena na raspolaganje iz kohezijskih fondova”, kazao je Erlić na pitanje Danice Baričević (HDZ).

Rezultat je to, dodao je, predanog rada stručnih službi ministarstva i agencija ali i prioriteta Vlade.

Podsjetio je da je Hrvatska 2016. bila na začelju među EU zemljama po povlačenju sredstava iz EU fondova, a sada je na sedmom mjestu po ispaćenim sredstvima.

Draženka Polović (Možemo!) upozorila je na oštećenje kulturne i povijesne baštine te privatne i javne imovine u Karlovcu nastao izvođenjem projekta aglomeracije pitajući premijera ima li plan kako će sanirati „tu katastrofu”.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je upoznat s tim projektom, da koliko je upoznat radi ga tvrtka s iskustvom. Ako su nastale štete, onaj koji ih je prouzročio za njih će odgovarati i nadoknaditi troškove građanima, poručio je.

Anušić: Do kraja godine bit će završen drugi obalni ophodni brod

Ministar obrane Ivan Anušić najavio je tijekom „aktulaca” da će do kraja godine biti završen drugi obalni ophodni brod i predan Hrvatskoj ratnoj mornarici, kao i da će prvi Baradley biti spreman do kraja mjeseca i predan na upotrebu kopnenoj vojsci.

Podsjetio je pritom da su ugovori s Brodosplitom za pet ophodnih brodovima potpisani 2014. godine, a da je dosad isporučen samo jedan prototip.

Sredinom ožujka potpisan je ugovor s Brodosplitom o nastavku izgradnje obalnih ophodnih brodova, radi se o izmjenama ugovora koji je dosad bio važeći, trošak završetka drugog broda je 5,67 milijuna eura, kazao je Anušić i najavio nastavak dogovora o dinamici i troškovima za preostala tri broda.

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić izvijestio je o prvim koracima svoga ministarstva poručivši da je izrađena uredba o ustrojstvu i djelokrugu rada ministarstva i predana na usvajanje, a slijedi donošenje pravilnika i sistematizacija, dovođenje novih ljudi i stručnih kadrova.

Kroz programe i nacionalne planove nastojati ćemo unaprijediti demografsku revitalizaciju, poručio je Šipić i pozvao sve da daju doprinos bez politikanstva jer je demografija nadstranačko pitanje.

Odgovarajući na pitanje Danijele Blažanović (HDZ), ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da će nastaviti raditi na unapređenju dostupnosti hitne medicinske službe.

Hitna pomorska medicinska služba u godinu dana otkad je uspostavljena imala je 198 intervencija, a 148 intervencija imala je hitna helikopterska medicinska služba, pa možemo okvirno reći da smo pomogli čak 346 građana, kazao je.

„Tu ne stajemo i uz šest postojećih brodica planiramo sagraditi još pet novih koje će biti smještene u Splitu, Senju , Puli, Hvaru i Korčuli”, naglasio je Beroš.

(HINA, 12. 6. 2024.)

Fotografija: Unsplash