29.06.2023.

Hitne izmjene zakona radi stambenog zbrinjavanja građana u kontejnerima

U hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u srijedu uputila izmjene i dopune Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kako bi se tijekom ljeta zbrinulo građane koji se nalaze u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće.

Izmjenama zakona se tako omogućava mogućnost njihova zbrinjavanja u zgrade koje se obnavljaju i grade novčanim sredstvima iz fondova EU te državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

Želimo tijekom ljeta, provođenjem zakona, omogućiti zbrinjavanje naših građana koji su u kontejnerskim naseljima i iz tog razloga idemo s prijedlogom zakona u hitnom postupku, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Istaknuo je i da se izmjenama zakona proširuje krug korisnika koji mogu ostvariti pravo na darovanje stambene jedinice u državnom vlasništvu na hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalog, nestalog ili umrlog hrvatskog branitelja.

Uvjet je da koriste stambenu jedinicu u državnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i prebivaju u njoj.

Omogućava se i produljenje roka stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji - do sada je taj razbio dvije godine, a sada se propisuje maksimalni rok od četiri godine.

U poreznom tretmanu izjednačavaju se građani koji temeljem ovog zakona stječu vlasništvo na zgradama i stanovima i građani koji stječu u vlasništvo zemljište za gradnju te neće trebati plaćati porez na promet nekretninama, ali su dužni biti prijavljeni na području na kojem imaju nekretninu.

Zakon je u hitnu saborsku proceduru upućen i zbog toga što je, izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, predviđeno da se u okviru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine integrira Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje koji je nositelj provedbe Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, a od sada će to biti Ministarstvo.

Donesen Plan gospodarenja otpadom 2023. - 2028.

Vlada je na sjednici usvojila Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2023. – 2028. godine kojim se primjenjuju načela kružnog gospodarstva te se sustav gospodarenja otpadom na području Hrvatske usklađuje s novim ciljevima i politikama u gospodarenju otpadom.

Iako se donosi za razdoblje do 2028., Plan je utemeljen na ciljevima do 2035. godine na osnovu kojih se planira razvoj sustava gospodarenja otpadom u RH.

Prema podacima iz Plana, nastavljen je trend porasta ukupnih količina nastalog otpada u Hrvatskoj.

U 2020. godini količina nastalog otpada u Hrvatskoj iznosila je 6.003.759 tona odnosno 1,5 tona po stanovniku, a taj je trend prisutan i na EU razini i to uz značajno veću količinu otpada koja nastaje po stanovniku (5,2 tona po stanovniku u 2018. godini).

(HINA, 28. 6. 2023.)

Fotografija: Pixabay