10.11.2022.

Hitne izmjene zakona radi popunjavanja radnih mjesta u državnim tijelima

Kako bi se ublažila nemogućnost popunjavanja radnih mjesta u državnim tijelima odnosno osiguralo pravovremeno obavljanje poslova državnih tijela, Vlada je u hitnu saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak uputila izmjene Zakona o državnim službenicima.

Prema važećem Zakonu o državnim službenicima, državnom službeniku prestaje državna služba po sili zakona kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža, osim ako se čelnik tijela i državni službenik drugačije ne dogovore, vodeći računa o potrebama službe, a služba prestaje najkasnije posljednjeg dana godine u kojoj je službenik navršio 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Izmjenama se želi omogućiti zadržavanje u službi državnog službenika kada navrši 65 godina života ako za to postoje potrebe službe i dogovor čelnika tijela i državnog službenika, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Službenik će tako moći raditi do najduže navršenih 67 godina života, u punom ili nepunom radnom vremenu.

"Predloženim izmjenama osigurat će se pravovremeno obavljanje poslova državnih tijela i ublažiti nemogućnost popunjavanja radnih mjesta", rekao je Malenica.

U Sabor je Vlada danas uputila i konačni prijedlog zakona o sportu kojim se uspostavljaju jasni i transparentni kriteriji vrednovanja programa javnih potreba u sportu i sustav vrednovanja rada sportskih saveza, a glavne su novine kategorizacija sportova koja će postati osnovni kriterij za dodjelu sredstava te jasnije definiran sustav financiranja sporta, kao i nadzor nad trošenjem sredstava.

Državni tajnik za sport Tomislav Družak istaknuo je kako prijedlog zakona, koji su poduprle sve krovne sportske udruge, pokazuje dosljednost Vlade i njezin odnos prema sportu što se očituje, istaknuo je, i kroz stalno povećanje državnih sredstava za sport te bi ona u idućoj godini po prvi puta trebala iznositi više od pola milijarde kuna.

Potpora Vlade izgradnji i opremanju nove zgrade Opće bolnice  Bjelovar

Zaključkom je Vlada na sjednici poduprla nastavak realizacije projekta izgradnje i opremanja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar odnosno, kako je istaknuo ministar zdravstva Vili Beroš, unapređenje zdravstvene zaštite i podizanje dostupnosti kvalitete zdravstvenih usluga stanovnicima Županije.

Opća bolnica Bjelovar je radi realizacije projekta podignula dva kredita ukupne vrijednosti 197,5 milijuna kuna, a Vladinim zaključkom se ostvaruju preduvjeti za osiguranje sredstava u državnom proračunu za otplatu anuiteta kredita u iznosu do najviše 18 milijuna kuna godišnje i nabavu opreme u iznosu do najviše 70 milijuna kuna.

Ministarstvo zdravstva Vlada je zadužila da za provedbu ovog zaključka u državnom proračunu osigura sredstva za navedene aktivnosti, sukladno raspoloživim fiskalnim mogućnostima proračuna.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o povećanju osnovice za izračun iznosa naknade za rad udomitelja i iznosa opskrbnine te će ona za iduću godinu iznositi 70 eura (do sada je ona iznosila 500 kuna tj. 66,36 eura), a premijer Andrej Plenković u uvodu sjednici istaknuo je kako je to "dodatni iskorak za 2.504 udomitelja i 5.838 korisnika u udomiteljskoj obitelji".

(HINA, 10. 11. 2022.)

 

Fotografija: Novi informator