30.11.2018.

HEP-u naložena predaja podataka o isplatama odvjetnicima i javnim bilježnicima od 2012. do 2016.

Visoki upravni sud odbio je tužbu Hrvatske elektroprivrede (HEP) te je potvrdio rješenje bivše Povjerenice za informiranje Anamarije Muse kojim se HEP-u nalaže da preda informacije o isplatama odvjetnicima i javnim bilježnicima koje su poduzeća unutar HEP grupe angažirala od početka 2012. do kraja 2016.

Potvrđenim rješenjem odobreno je zagrebačkom poduzetniku Hrvoju Šimiću, između ostaloga, uvid u preslik tablica o isplatama odvjetnicima i javnim bilježnicima HEP-a Toplinarstvo, HEP-a Operator distribucijskog sustava i HEP-a Upravljanje imovinom od 2012. do 2016. i to u "ukupnim i najvećim iznosima isplaćenih pojedinim odvjetnicima i bilježnicima".
Kako se isticalo u potvrđenom rješenju, kojim se odobrio zahtjev za predaju zatraženih informacija, država je jedini vlasnik HEP-a te proizlazi da se radi o vlasništvu svih građana.
"S obzirom da je Republika Hrvatska jedini dioničar HEP-a, HEP je obvezan obavljati svoju djelatnost odgovorno, učinkovito i transparentno u odnosu prema vlasniku, a podredno i prema građanima Hrvatske. Dakle, u konkretnom slučaju zatražene informacije predstavljalju informacije o raspolaganju javnim sredstvima", ističe se u rješenju u kojom se dodaje da u ovom slučaju nije trebalo ni provoditi test razmjernosti i javnog interesa.
S druge strane, u HEP-u su isticali da zatražene informacije ne predstavljaju informacije od javnog značaja te da njihovo otkrivanje može prouzročiti gospodarsku štetu.
No, kako ističe u presudi Visokog upravnog suda, nakon ocjene dokumentacije kao i razloga navedenih u rješenju bivše povjerenice Muse, u konkretnom slučaju nije riječ o podacima HEP koji bi bili poslovna tajna.


(HINA, 29. 11. 2018.)