04.05.2021.

Hanfa: Ojačati ulaganja alternativnih investicijskih fondova u gospodarstvo

Savjet Hanfe na sjednici u ponedjeljak raspravljao je o mogućnosti liberalizacije zakonodavnog okvira za alternativne investicijske fondove, kako bi se kroz konkretna regulatorna rasterećenja potaknulo osnivanje većeg broja takvih fondova i njihovo jače ulaganje u hrvatsko gospodarstvo.

Naime, prema podacima s kraja lipnja prošle godine, vrijednost imovine alternativnih fondova u Hrvatskoj čini tek 1,1 posto hrvatskog BDP-a, što je znatno manje od prosjeka cijele Europske unije, gdje ukupna imovina čini 48,4 posto BDP-a, istaknuto je u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) s održane sjednice Savjeta.

Kako bi se u Hrvatskoj otvorio prostor za takav vid alternativnog financiranja poduzeća, a posebno zbog krize uzrokovane pandemijom, razgovaralo se o mogućim zakonskim promjenama koje bi s manjim brojem godišnjeg izvještavanja i jednostavnijim procesom licenciranja ubuduće rasteretile društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, čija ukupna imovina ne prelazi 350 milijuna kuna (s korištenjem financijske poluge) odnosno 1,4 milijarde kuna (bez financijske poluge i prava isplate ulaganja u roku od pet godina), navedeno je u Hanfinom priopćenju. 

Promjene bi obuhvaćale i niže naknade za licenciranje za sva društava s imovinom do 750 milijuna kuna (s korištenjem financijske poluge) odnosno do 3,8 milijardi kuna (bez financijske poluge), kao i lakši postupak registracije umjesto dosadašnjeg obveznog postupka odobrenja od Hanfe za sve alternativne investicijske fondove koji su namijenjeni isključivo profesionalnim i kvalificiranim ulagateljima.

Također, raspravljalo se i o mogućnosti da zatvoreni alternativni investicijski fondovi pod striktnim uvjetima mogu odobravati i zajmove, budući da sada postoji potreba za jačanjem nebankarskog financiranja koje u Hrvatskoj u odnosu na neke druge članice EU-a još nije dovoljno razvijeno, rekli su iz Hanfe.

Leasing društva ukupno sa 71,2 posto manjom dobiti nakon oporezivanja

Na sjednici Savjeta je razmatrano i trenutno stanje leasing moratorija i reprograma, a prema podacima iz ožujka ove godine, 86 posto svih aktivnih reprograma je isteklo u travnju ove godine.

Hanfa je, podsjeća se u priopćenju, do sada u tri navrata izdala preporuke s namjerom da se olakša financijski položaj onih primatelja leasinga koji su do pandemije redovito podmirivali obveze po ugovorima o leasingu. Također, do 30. lipnja 2021. leasing društva za navedene primatelje leasinga nisu trebala formirati ispravke vrijednosti potraživanja.

Prema očitovanjima leasing društava Hanfi, u sljedećem se razdoblju planiraju odobravati reprogrami ili drugi načini restrukturiranja po istecima moratorija posebno za korisnike iz najrizičnijih djelatnosti, no uz individualan pristup prilikom odobravanja ovisno o poslovanju primatelja leasinga, vrsti leasing ugovora i vrsti objekta, naveo je hrvatski regulator.

Leasing društva su također izvijestila da je u 2020. zbog pandemije vrijednost novozaključenih ugovora pala u odnosu na 2019. za 35 posto, a troškovi ispravka vrijednosti za gubitke od umanjenja za 73 posto, pri čemu je ukupna dobit svih društava nakon oporezivanja manja za 71,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč tome, sva leasing društva su krajem 2020. ostala kapitalno adekvatna, a regulatorni kapital svih leasing društava iznosi 2,1 milijardu kuna, naveli su iz Hanfe.

Direktiva o primjeni nefinancijskog izvještavanja prema ESG čimbenicima

Na sjednici je predstavljen i novi prijedlog direktive Europske komisije - Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), koja uređuje primjenu nefinancijskog izvještavanja prema ESG čimbenicima u cijeloj Europskoj uniji.

Direktivom se proširuje obveza izvještavanja na sva velika poduzeća i sve male i srednje poduzetnike koja su uvršteni na uređenom tržištu. Prema novim pravilima izvještavanje za velika društva započinje od 2024., s osvrtom na 2023. godinu, napomenuto je. 

Od obveze primjene će biti isključena mikro društva, a za mala i srednja poduzeća je predviđeno trogodišnje razdoblje uvođenja, uz početak obveze izvještavanja 2027. godine, uz jednostavniji režim izvještavanja.

Iz Hanfe su podsjetili da su još u ožujku ove godine donijeli smjernice za izradu i objavu ESG relevantnih informacija izdavatelja, koje se odnose na okolišne, socijalne i upravljačke faktore, a  kojima se definiraju rokovi i mjesta objave nefinancijskih izvještaja te daju upute vezano uz primjenu regulative odnosno standarda nefinancijskog izvještavanja.

(HINA, 3. 5. 2021.)

Arhiva