29.01.2021.

Hanfa odgodila obveznu primjenu ESEF formata kod godišnjeg izvještavanja

S obzirom na nastavak pandemije Covida-19, Hanfa neće poduzimati nadzorne mjere prema izdavateljima koji svoj godišnji izvještaj za 2020. godinu ne objave u jedinstvenom elektroničkom formatu za izvješćivanje (ESEF), čija je obvezna primjena trebala započeti u ovoj godini.

To znači da će izdavatelji iznimno u 2021. godini svoje godišnje izvještaje za 2020. moći objaviti najkasnije do 30. travnja ili u PDF formatu zajedno s XLS formatom ili u ESEF-u, već prema odabiru samog izdavatelja.

Hanfina odluka o izuzeću temelji se na dogovoru Europskog parlamenta i Vijeća da se državama članicama pruži mogućnost odgode primjene ESEF-a za još ovu godinu. Cilj je tog dogovora omogućiti izdavateljima da zbog utjecaja pandemije bolesti Covid-19 usmjere svoje aktivnosti na druge aspekte svog poslovanja.

Naime, objašnjavaju u Hanfi, postojeće zakonske odredbe (Zakon o tržištu kapitala i Direktiva o transparentnosti) i europski regulatorni standardi (Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire ESMA-e) izdavateljima čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište, nalažu objavu godišnjih izvještaja za 2020. godinu u ESEF formatu.

Sastavljanjem godišnjih izvještaja u ESEF-u (odnosno u XHTML (Extensible Hypertext Markup Language) formatu) uz primjenu XBRL-a (eXtensible Business Reporting Language), koji je strojno čitljiv format i omogućava automatsko spremanje velike količine informacija, dodatno će se olakšati dostupnost, analiza i usporedivost financijskih izvještaja izdavatelja na burzi, kažu u Hanfi.

(HINA, 29. 1. 2021.)