20.03.2020.

HAKOM o dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama zbog epidemije

Operatori će prema predloženim dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama po nalogu ministra zdravstva u iznimnim okolnostima biti obvezni osigurati podatke o lokaciji bez prometnih podataka, pri čemu ti podaci označavaju zemljopisni položaj terminalne opreme korisnika, komentiraju iz HAKOM-a takve dopune tog zakona.

Sažetak je to i prijedloga takve dopune Zakona o telekomunikacijama koje je u četvrtak prihvatila vlada i poslala u hitnu proceduru na donošenje u Hrvatski sabor. Iz HAKOM-a ili Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti ističu i da su u dopunama zakona zaista iznimne okolnosti u kojima ministar zdravstva može tražiti te podatke kada vlada proglasi prirodnu nepogodu ili katastrofu, ili kada je ministar nadležan za zdravstvo proglasio epidemiju zarazne bolesti ili opasnost od takve epidemije, te je to tada u cilju zaštite nacionalne i/ili javne sigurnosti.
"Podaci o lokaciji pritom označavaju sve podatke obrađene u elektroničkoj komunikacijskoj mreži ili putem elektroničke komunikacijske usluge, a koji označavaju zemljopisni položaj terminalne opreme korisnika. Kako i na koji način će se koristiti i obrađivati ovi podaci od strane tijela nadležnog za poslove civilne zaštite, ovisi o nalogu nadležnog ministra, te se za detalje oko provedbe i načina postupanja treba obratiti nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kao i spomenutim tijelima", kažu iz HAKOM-a na upit Hine. HAKOM s druge strane kao nadležno tijelo za provedbu Zakona o elektroničkim komunikacijama ima pravo, kako dodaju, nadzirati postupanje operatora po nalogu ministra. Tim su zakonom za nepostupanje predviđene i prekršajne kazne i odredbe, a koje su, kako navode iz te agencije, dopunjene u odnosu na postupanje operatora. Na pitanje oko zaštita podataka i GDPR-a s obzirom na dopune tog zakona, kažu da, iako HAKOM nije nadležan za tumačenja propisa o zaštiti osobnih podataka, ipak navode kako je u obrazloženju teksta prijedloga zakona navedeno da je prijedlog zakona usklađen s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

(HINA, 19. 3. 2020.)