14.12.2023.

Gradska skupština: Usvojena odluka o pokretanju izmjena prostornog plana

Drugi dan zasjedanja Gradske skupštine u srijedu obilježio je nastavak oporbenih prozivki zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića oko gospodarenja otpadom te ocjena da se kasni s odlukom o pokretanju izmjena i dopuna prostornog plana, o čemu je danas donesena odluka.

Oporba je prozvala Tomaševića da je imao dvije i pol godine da pokrene proceduru izmjena i dopuna prostornog plana, a napravio je to 15 dana prije kraja ove godine.

"Vi ste taj koji koji mora predložiti lokacije za izmjene i dopune prostornog plana, kao što te lokacije poslije morate utvrditi, to jest staviti u plan gospodarenja otpada, koji vam ističe 31. prosinca, s time da vam 27. prosinca ističe građevinska dozvola i za Jakuševec", kazao je Mario Župan u ime Kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da, nakon odrona na Jakuševcu, najglasniji bivši Bandićevi pročelnici i HDZ, odnosno oni koji su " imali doslovno 20 godina da zatvore odlagalište Jakuševec i niste to uspjeli.

Zastupnici zagrebačke Skupštine prihvatili su zaključak kojim je likvidirana tvrtka Blok Badel te se cjelokupno zemljište koje je bilo u kapitalu te tvrtke vraća u vlasništvo Grada Zagreba.

Tomašević je pojasnio da je u prethodnom sazivu Skupštine donesen model po kojem je grad prebacio zemljište bloka Badel u vlasništvo tvrtke koju je osnovao. Ideja je bila, podsjetio je, da privatni investitor ima upravljačka prava, iako bi platio tek 51 posto vrijednosti zemljišta, te da se nakon toga ide s urbanističkim planom uređenja.

Taj model je bio netransparentan i potencijalno koruptivan te je ova vlast to zaustavila i okrenula naopako cijelu proceduru, rekao je Tomašević.

Sada se, kazao je, radi urbanistički plan uređenja gdje će svi točno znati što se može graditi a nakon toga će ići u model suradnje s privatnim sektorom, gdje će svaki privatni investitor točno znati što kupuje.

(HINA, 13. 12. 2023.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva