09.07.2019.

Finci žele da EU bude lider u borbi s klimatskim promjenama

Jedan od glavnih prioriteta finskog predsjedanja Vijećem Europske unije bit će pozicioniranje EU-a kao globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promjena, poručio je u ponedjeljak u Zagrebu finski veleposlanik Risto Piipponen.

"Čuli smo puno rasprava o klimatskim promjenama i o tome što treba učiniti. Želimo služiti kao primjer drugima te smo zbog toga postavili ambicioznije ciljeve za borbu protiv klimatskih promjena do 2035. godine", rekao je u ponedjeljak finski veleposlanik RH Risto Piipponen.
"Borba protiv klimatskih promjena mora biti integrirana u sve politike Europske unije", poručio je.
Veleposlanik je u povodu početka predsjedanja Finske EU-om u Europskom domu u Zagrebu predavao o prioritetima i clijevima predsjedanja i istaknuo kako je Fincima, osim klimatskih promjena, važan i prelazak na održivo gospodarstvo.
"Moramo raditi na postizanju tranzicije prema bio-ekonomiji i prelasku na kružno gospodarstvo čime bi povećali kompetitivnost Europe, modernizirali ekonomiju i zaposlili svoje građane", rekao je veleposlanik.
Dodao je kako europsko gospodarstvo nije u lošem stanju, no i kako je nezaposlenost mladih još uvijek velik problem u mnogim državama članicama. Ključ rješavanja problema je razvoj uslužnog i industrijskog sektora, ali i ulaganje u inovacije i tehnologiju, poput umjetne inteligencije, čime bi se "povećala produktivnost i smanjila nezaposlenost".

Zapadni Balkan

Jedan od prioriteta predsjedanja je i proširenje članstva na Zapadni Balkan koji "ima veliku stratešku vrijednost za Europsku uniju", smatra Piipponen.
 "No, sjetimo se da proces proširenja nije prečica te zemlje koje žele pristupiti pregovorima moraju ispuniti uvjete među kojima su i poštivanje vrijednosti Europske unije", naglasio je veleposlanik.
Finska će tijekom predsjedanja truditi ispuniti zaključke Vijeća EU-a u smislu pokretanja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.
Piipponen je komentirao i situaciju s migrantima na Mediteranu te poručio kako "migracije nisu problem samo Grčke ili Italije, već i svih zemalja članica".
"Situacija na mediteranu je nehumana i neizdržljiva. Moramo naći rješenja, a jedno od njih je privremeno premještanje migranata spašenih na moru", poručio je.
"Migracije su naš problem, ali su isto tako problem migrantima. Moramo se sjetiti da kao zemlje članice moramo poštivati ljudska prava, međunarodne zakone i konvencije", zaključio je finski veleposlanik.
Nakon Finske, EU-om će predsjedati Hrvatska. 


(HINA, 8. 7. 2019.)