09.11.2018.

Europski revizori kritiziraju manjkava prava putnika

Europska unija i zemlje članice mogu učiniti više kako bi poduprle poštivanje prava putnika, zaključio je u četvrtak Europski revizorski sud (ECA), izdvajajući mogućnost obvezne isplate naknade za kašnjenja i otkaze putovanja.

Prava putnika u Europskoj uniji "dobro su razvijena", ali se ne provode konzistentno u svim zemljama članica i variraju ovisno o tome je li riječ o željezničkom, cestovnom, zračnom ili brodskom prometu, konstatira ECA u najnovijem izvješću.
Srž je problema u tome što putnici nisu dovoljno upućeni u svoja prava pa mnogi ne traže naknade a neki ih dobivaju u punom iznosu, utvrdili su revizori.
U mnogim je slučajevima teret podnošenja zahtjeva i ostvarivanja prava na naknadu u prevelikoj mjeri prebačen na putnika, stoji u ECA-inom izvješću.
Da bi se ti problemi riješili, prijevoznici bi trebali u roku od 48 sati objasniti razloge za eventualne probleme i automatski isplaćivati naknade, preporučuju revizori.
Također sugeriraju da Europska komisija dobije veće ovlasti nadzora putničkih prava kako bi ih sve zemlje članice konzistentno provodile.
Sve je više putnika spremno tražiti odštetu, napominje novinska agencija dpa, podsjećajući da je njemački odbor za arbitražu u sektoru javnog prijevoza u prvoj polovini godine zabilježio čak 45 posto više pritužbi na probleme u zračnom prometu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.
U svibnju je pak vrhovni sud Europske unije presudio da europska prava putnika u zračnom prijevozu vrijede i na vezanim letovima neeuropskih prijevoznika izvan EU-a.


(HINA 8. 11. 2018.)