25.10.2018.

Europski parlament ne pristaje na smanjenje sredstava za zapošljavanje mladih, inovacije i poduzetništvo u proračunu EU-a

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su izglasali svoj prijedlog Općeg proračuna Europske unije za 2019. u kojemu ne prihvaćaju smanjenje financijskih sredstava za zapošljavanje mladih, inovacije i poduzetništvo, a kao prioritete još navode sigurnost, migracije i klimatske promjene.

Europski parlament predlaže povećanje sredstava Inicijativi za zapošljavanje mladih za 580 milijuna eura, 20 milijuna eura više za Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, dok za izbjeglice i migracije traži povećanje od 127,7 milijuna eura, kao i 15,6 milijuna eura više u borbi protiv klimatskih promjena.  
Prijedlog proračuna Europskog parlamenta za 2019. godinu iznosi 166,34 milijardi eura za preuzimanje obveza i 149,35 milijardi eura za plaćanja što je povećanje od 721 milijun eura, odnosno 674 milijuna eura u odnosu na prijedlog Europske komisije.
„Posebno podržavam povećanje sredstava i ubrzavanje provedbe Inicijative za zapošljavanje mladih kao i programa kojima se potiču inovacije i razvoj malog i srednjeg poduzetništva te stvaranje novih, kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta“, istaknula je hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić (EPP).
Austrijski ministar financija Hartwig Löger je ispred Vijeća u ponedjeljak na plenarnoj sjednici parlamenta rekao da su „prioriteti rastuće i inovativno gospodarstvo te pomaganje mladima u Europi i stvaranje novih prilika za mlade“.  
Slijedi sazivanje Odbora za mirenje koje će na raspolaganju imati tri tjedna za postizanje dogovora o zajedničkom tekstu. Nakon toga Vijeće i Europski parlament imaju 14 dana da ga odobre. U protivnom će Europska komisija morati predstaviti novi nacrt proračuna.
Oko postizanja dogovora o proračunu u propisanom roku, optimističan je bio povjerenik Europske komisije Günther Oettinger. "Postoje dobri izgledi da se do sredine studenog postigne sporazum među europskim institucijama.“


(HINA, 24. 10. 2018.)