24.05.2018.

Europski ministri usvojili dvije preporuke u području obrazovanja

Ministri obrazovanja zemalja članica EU-a usvojili su u utorak u Bruxellesu dvije preporuke kojima se ističe socijalna dimenzija obrazovanja i razvijanje digitalnih poduzetničkih vještina kod učenika.

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je istaknula da se te preporuke iznimno važne i za obrazovnu reformu u Hrvatskoj.
"Prije svega se to odnosi na osam ključnih kompetencija koje se trebaju razvijati u obrazovanju, prije svega digitalne, zatim poduzetničke kompetencije, što između ostaloga, znači da svaki učenik tijekom svoga školovanja mora napraviti jedan poduzetnički pothvat", izjavila je Divjak nakon sastanka.
Dodala je kako poduzetništvo neće biti zasebni predmet, nego međupredmetna tema. "Važno je da učenici uče kako osnovati firmu, napraviti financijski plan, kako uzet kredit. Trebaju razumjeti te stvari i shvatiti posljedice takvih akcija", rekla je ministrica.
Druga preporuka se odnosi na uključivo obrazovanje, njegovu europsku dimenziju.
"Tu se izričito kaže da je obrazovanje ključno u borbi protiv ekstremizma, populizma i lažnih vijesti. To znači da se građanski odgoj i medijska pismenost u školama mora shvatiti puno ozbiljnije nego što je to danas", kaže ministrica.
Ocijenila je da je Hrvatska u dobrom dijelu u suglasju s preporukama vijeća. "Mi smo u ovom trenutku s ovom obrazovnom reformom, koja na jesen ulazi u eksperimentalnu fazu u 72 škole u suglasju s ovim novim preporukama, posebno što se tiče kompetencija. Međutim, moramo pojačati još neke stvari, prije svega poduzetničke vještine i digitalizaciju u školama", rekla je Divjak.
 

(HINA, 22. 05. 2018.)