05.09.2022.

Europska redakcija (ENR) službeno počinje s radom

Zajednički projekt 18 europskih novinskih agencija, u kojem sudjeluje i Hina, Europska redakcija (European Newsroom - ENR) bit će službeno pokrenut sljedeći tjedan na svečanosti u Bruxellesu u nazočnosti predstavnika Europske komisije te gostiju iz svijeta politike, diplomacije i medija.

ENR je pokrenut s ciljem promicanja suradnje i razmjene iskustava između dopisnika agencija koje sudjeluju u projektu. Dopisnicima će biti dostupna dva moderno uređena prostora u kojima će moći raditi. ENR je s radom počeo već 1. srpnja, a u utorak će biti i službeno obilježen početak rada. Na otvorenju će biti potpredsjednici Komisije Margaritis Schnas i Vera Jourova, te oko 200 gostiju.

“Od ključne je važnosti osigurati i proširiti neovisno i pouzdano izvještavanje iz Bruxellesa i zaštititi građane EU-a od dezinformacija i to je cilj ENR-a”, kaže Peter Kropsch, ravnatelj njemačke novinske agencije dpa.

Kropsch dodaje da će pojačana suradnje dopisnika i njihovo umrežavanje dovesti do veće kvalitete novinarskog rada.

ENR objavljuje dva puta tjedno sažetke od nekoliko izabranih vijesti koje je svaka agencija prethodno objavila. Svaka agencija radi sažetak na svom jeziku, a iz toga se onda napravi selekcija vijesti koja se prevodi na engleski, francuski i njemački. Jednom tjedno ENR objavljuje na engleskom priču o prethodno dogovorenoj temi u čemu mogu sudjelovati sve agencije.

U projektu sudjeluju sljedeće agencije: AFP (Francuska), ANSA (Italija, AGERPRES (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska, dpa (Njemačka), EFE (Španjolska), Europa Press (Španjolska), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija), TASR (Slovačka), PAP (Poljska) i  Ukrinform (Ukraijna).

U upravljačkom odboru sjede predstavnici pet agencija, koje čine jezgru ENR-a - dpa, AFP, Ansa, Agerpress i Hina.

Projekt ENR-a sufinancira Europska unija.

Inicijatori zajedničkog projekta smatraju da međunarodna mreža neovisnih novinskih agencija predstavlja važan dio  pouzdane prekogranične distribucije informacija u Europi.

(HINA, 4. 9. 2022.)

Fotografija: Unsplash