29.09.2022.

Europska komisija uskoro odobrava program za ljudske resurse

Europska komisija trebala bi za oko dva tjedna odobriti hrvatski Program za učinkovite ljudske resurse koji se financira iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), izjavio je u utorak u Bruxellesu resorni ministar Marin Piletić.

“Svi nacrti su poslani i usuglašeni i za dva tjedna očekujemo odobrenje Komisije”, rekao je Piletić nakon razgovora s povjerenikom za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasom Schmitom.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike je najavio da će nakon što se program odobri pozvati povjerenika Schmita u Zagreb da predstavi Europski socijalni fond plus.

Europska komisija je 24. kolovoza odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom, strateški dokument za programiranje ulaganja iz fondova kohezijske politike koji otvara put za povlačenje ukupno 9 milijardi eura sredstava kohezijske politike za razdoblje 2021. – 2027.

Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom obuhvaća sredstva kohezijske politike (EFRR, ESF +, Kohezijski fond i FPT) i Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EFPRA).

Komisija i ministar Piletić su najavili da će u četvrtak u Zagreb doputovati povjerenica za povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira, koja će na sjednici vlade predstaviti Partnerski sporazum s Hrvatskom. Ona će također razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom za regionalni razvoj i fondove EU-a Natašom Tramišak. U petak će povjerenica Ferreira na osječkom sveučilištu održati uvodni govor na konferenciji o kohezijskoj politici EU-a.

Ministar Piletić je rekao da Hrvatska u ovom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine iz Europskog socijalnog fonda plus ima dvije milijarde kuna više nego u prethodnom programskom razdoblju.

Istaknuo je da će se ta sredstava nastaviti ulagati u  sustav socijalne sigurnosti, jačanje položaja žena na tržištu rada. Naveo je da su zajedno s ostalim resorima osigurana sredstava za zapošljavanje pomoćnika u nastavi i osobnih asistenata za osobe s invaliditetom.

Piletić je rekao da je u razgovoru s povjerenikom Schmitom bilo riječi i o direktivi o minimalnoj plaći. Rekao je su u tijeku razgovori sa socijalnom partnerima kako bi s 1. siječnjem sljedeće godine predložili novi iznos minimalne plaće, koja bi trebala pratiti smjernice iz te direktive.

U tijelima EU nedavno je izglasana direktiva o primjerenim minimalnim plaćama koje bi trebale radnicima u članicama Unije omogućiti da namiruju osnovne životne potrebe. Po usvojenoj direktivi određivanje minimalnih plaća ostaje u nacionalnoj nadležnosti, no države članice morat će jamčiti da one omogućuju radnicima dostojan život, uzimajući u obzir troškove života i razine plaća.

(HINA, 27. 9. 2022.)

Fotografija: Pexels