08.03.2019.

EU spreman odgovoriti protumjerama na carine SAD-a

Europska unija želi izbjeći trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama no spremna je braniti svoje interese i odgovoriti na svaku jednostranu odluku SAD-a protumjerama, rekao je u četvrtak njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier.

"Smatram da ratovi općenito nisu dobra ideja, pa ni trgovinski, jer će na kraju svi izgubiti", rekao je Altmeier u emisiji televizije ZDF.
"Stoga je cilj i interes izbjeći ovaj trgovinski rat", rekao je Altmeier dodavši da EU spor sa Sjedinjenim Državama želi riješiti dogovorom o nižim carinama.
No ako Washington odluči jednostrano povećati carine, Bruxelles će odgovoriti svojim protumjerama "tako da svi znaju da mi štitimo i branimo naše interese", dodao je njemački ministar.
Predsjednik SAD-a Donald Trump je u veljači rekao da će Sjedinjene Države nametnuti carine na uvoz europskih automobila ako ne bude dogovoren trgovinski sporazum s Europskom unijom. 
"Pokušavamo dogovoriti sporazum", rekao je američki predsjednik pa dodao da su "oni (EU) jako tvrdi".  "Ako ne dogovorimo sporazum, primijenit ćemo carine", rekao je Trump.


(HINA, 7. 3. 2019.)