18.09.2020.

EU projektom Mobilnih timova socijalni radnici proširuju djelatnost

Ostvarenjem EU projekta "Mobilni tim u zajednici", koji se u cjelokupnom iznosu od oko milijun i pol kuna financira iz Europskog socijalnog fonda, više će hrvatskih centara za socijalnu skrb za pojedine kategorije svojih korisnika proširiti usluge.

Osnivanjem i djelovanjem mobilnog tima, kroz psihosocijalnu pomoć i podršku obiteljima, unaprijedit će se izvan institucijske socijalne usluge, istaknuto je na uvodnoj konferenciji. Nositelj projekta je sisački Centar za socijalnu skrb, a partneri su mu Centar za socijalnu skrb iz Daruvara, te Sisačko-moslavačka županija.  Predstavljajući projekt, ravnateljica sisačkog Centra za socijalnu skrb Alenka Ljubešić najavila je da će se projekt provoditi na području grada Siska, te općina Martinska Ves i Sunja. Cilj je da mobilni tim, koji će se sastojati od socijalnog radnika, psihologa i socijalnog pedagoga, obilazi obitelji u riziku, pružajući im pomoć u jačanju obitelji, odnosa roditelja prema djeci, te stvaranje zdravog i poticajnog okruženja za odrastanje, odgoj i obrazovanje djece.

Projektom će biti obuhvaćeno najmanje 40 obitelji sa 120 djece. Za potrebe projekta, već su zaposlena četiri stručnjaka.  Uz neposrednu pomoć obiteljima, projekt predviđa i edukaciju stručnjaka iz sustava socijalne skrbi. Osim u Sisačko-moslavačkoj, takve će se edukacije organizirati za stručnjake u socijalnoj skrbi, u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Veliki broj obitelji na tim područjima je  osamljen, prometno izoliran i bez spoznaja o mogućnostima potpore, pa je mobilni tim jedini način da im se pruži pomoć, rekla je Ljubešić.  Napomenula je da je kampanja o podizanju svijesti javnosti o važnosti obiteljskog života, o roditeljstvu i pravu djeteta na odrastanju u obitelji, sastavni dio projekta. Zahvalila na pomoći županijskoj razvojnoj agenciji SIMORA, koja je izradila projekt, na suradnji SOS Dječjem selu u Lekeniku, te kolegama iz Daruvara.

Da su dobri projekti koji imaju veze s realnim životom, ocijenio je i ravnatelj Centra za socijalnu skrb iz Daruvara Zvonko Kovačić. Osamljenost i socijalna isključenost brojnih obitelji problemi su koji se ne mogu riješiti samo novčanim naknadama, rekao je.    Zadovoljstvo uključivanjem u projekt izrazio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, istaknuvši da ke obitelj temeljna jedinica svakog društva, pa je pomoć onima ugroženima i s rizikom - dragocjena.

"Ovaj projekt je i signal javnosti da takve obitelji žive među nama", rekao je Žinić. Spomenuo je kako je na području Sisačko-moslavačke županije ove godine upisano 150 prvašića manje nego lani, što ukazuje na problem.

Planirano razdoblje za provedbu EU projekta "Mobilni tim u zajednici", koji se u cjelokupnom iznosu od 1.453.275 kuna financira iz EU socijalnog fonda, iznosi dvije godine. No, sudionici uvodne konferencije konstatirali su kako bi trebalo poduzeti sve da se rok produži. 

(HINA, 17. 9. 2020.)