20.12.2018.

EU predstavio plan ako dođe do Brexita bez sporazuma

Europska komisija objavila je u srijedu 14 prijedloga mjera za slučaj da do izlaska Velike Britanije dođe bez sporazuma u područjima u kojima bi takav scenarij izazvao najviše poremaćaja za građane i za poduzeća.

Sto dana prije Brexita, Komisija drži kako je hitno potrebno usvojiti mjere kako bi se smanjio opseg mogućih šteta koje bi nastale u slučaju neurednog izlaska Velike Britanije.
Paket ukljuuje 14 mjera u određenom broju područja u kojima bi Brexit bez sporazuma doveo do većih poremećaja za građane i poduzeća, poput financijskih usluga, zračnog prijevoza, carina itd.
Komisija ističe da te mjere neće i ne mogu ublažiti posljedice scenarija Brexita bez dogovora ili kompenzirati koristi od članstva u EU ili zamijeniti odredbe o prijelaznom razdoblju koje je predviđeno u sporazumu o izlasku, za koji je krajnje neizvjesno hoće li biti potvrđen u britanskom parlamentu.
"Te mjere su ogranične na određena područjau u kojima je apsolutno potrebno zaštiti vitalne interese EU-a i gdje pripremne mjere same za sebe nisu dovljne. One će u pravilu biti privremene, ograničenog dometa i jednostrano usvojene od strane EU-a", navodi Komisija.
Što se tiče prava građana, Komisija poziva države članice da budu "velikodušne" kada su u pitanju prava britanskih državljana, pod uvjetom da i Velika Britanija ima jednaki pristup prema pravima europskih građana.
Slijedom toga, britanski državljani koji legalno borave u EU i nakon Brexita bit će smatrani legalnim rezidentima. Britanci će moći u EU bez viza pod uvjetom da europski građani također budu oslobođeni obveze posjedovanja viza za ulazak u Veliku Britaniju.
Komisija je predložila i dvije mjere u području zračnog prometa kako bi se izbjegao potpuni prekid u slučaju Brexita bez dogovora. Te mjere trebale bi osigurati samo bazičnu povezanost i na na koji način ne bi trebale davati pogodnosti koje nudi članstvo u EU-u. Sve iznad te bazične povezanosti uvjetovano je recipročnim mjerama s britanske strane i poštenim pravilima tržišnog natjecanja.
To znači da će zrakoplovi britanskih zračnih prijevoznika moći normalno letjeti iz Britanije u sve članice EU-a, ali ne i iz zračnih luka izvan Britanije. Britanski zrakoplovi će moći letjeti iznad teritorija EU-a, ali bez slijetanja, ako lete na relacijama između Britanije i zemalja izvan EU-a, a moći će slijetati samo u neprijevozne svrhe, primjerice radi punjenja gorivom.
Osim tih mjera, Komisija je donijela još niz drugih u području financijskih usluga, politike zaštite klime, trgovine, odnosno carina.
To bi, između ostaloga, moglo označiti kraj za glatki promet robama i dovesti do stvaranja redova u lukamma i kašnjenja u isporukama.
Kamioni sa živim životinjama ili proizvodima životinjskog podrijetla konrolirat će se na na ulasku u EU, a britanski građani ne bi više mogli putovati sa svojim kućnim ljubimcima koristeći putovnice za životinje.
Europska unija dopuštat će ulazak britanskih kamiona, pod uvjetom da ista mjera vrijedi i obratno. 
Naknade za korištenje debitnih i kreditnih kartica mogle bi se povećati jer se europska pravila o ograničenju tih naknada neće primjenjivati.


(HINA, 19. 12. 2018.)