30.05.2018.

EU ne očekuje izuzeće iz američke odluke o uvođenju carina na čelik i aluminij

Povjerenica Europske komisije Cecilia Malmström u utorak je ocijenila malo vjerojatnim da će se Sjedinjene Države odlučiti za trajno izuzeće Europske unije iz svoje odluke o uvođenju carina na čelik i aluminij, te da će u najboljem slučaju biti uvedene kvote.

Američki predsjednik Donald Trump u ožujku je uveo carinu od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija, no izuzeo je Europsku uniju iz te odluke do 1. lipnja, piše Reuters. 
Europska komisija, nadležno tijelo za trgovinsku politiku bloka, želi trajno izuzeće iz te odluke, tvrdeći da je EU američki saveznik koji nije odgovoran za prekapacitiranost proizvodnje čelika i aluminija u svijetu. Do 1. lipnja su izuzete i Kanada i Meksiko, dok su Argentina, Australija i Brazil dobili trajno izuzeće.
Povjerenica Malmström je u utorak u Europskom parlamentu u Strasbourgu naglasila kako je malo vjerojatno da će Washington i Europskoj uniji dati trajno izuzeće, te da očekuje da će u najboljem slučaju biti uvedene kvote, prenosi afp. 
„Možda će njihova odluka biti pozitivna, odnosno da neće biti ni tarifa ni kvota, no ako ćemo biti realistični, ne mislim da se možemo tomu nadati”, poručila je povjerenica. 
"U slučaju da Washington odustane od carina i dalje očekujem da će uvesti neku vrstu kvota na europski izvoz".
„Ako SAD uvede restriktivne kvote onda je Komisija smislila novu uredbu kojom će doći do novog uravnoteženja uvoza iz te države”, najavila je Malmström, dodavši kako je Komisija pripremila i zaštitne mjere europskog tržišta čelika i aluminija. 
Malmström će se u srijedu u Parizu sastati s američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom i predstavnikom za trgovinu Robertom Ligthizerom, dva dana prije isteka roka za odluku. U četvrtak će se sastati s američkim i japanskim kolegama na trilateralnom sastanku o prekapacitiranosti proizvodnje čelika. Tri bloka optužuju Kinu za nepravednu trgovinu zbog jeftinog izvoza subvencioniranog čelika i aluminija. 
„Europska unija i Sjedinjene Države su strateški saveznici, ovo i druga pitanja trebamo riješiti u okviru pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Ona nisu savršena, no najbolji su sustav koji imamo”, poručila je u utorak povjerenica. 
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš smatra kako bi uvođenje međusobnih mjera, kao i pokretanje postupka pred WTO-om, odgovaralo „trgovinskom ratu”. 
„Maksimalno što se može dogoditi je da stanje ostane isto”, smatra Radoš i dodaje kako bi „trgovinski rat zasigurno najviše štetio SAD-u, ali bi ugrozio i ostale države”. 
„Ono što ja ne bih želio je da Komisija i EU na neki način naprave ustupke, a da se ništa pozitivno s američke strane ne dogodi, da njihove pozicije ostanu kakve su bile”, istaknuo je Radoš".
„Volio bih da Europa ima dovoljno snage da pokaže da ima vlastiti identitet i snagu i da se pokuša riješiti američke dominacije koja je ponekad ponižavajuća, no to je ponovno pitanje unutarnjih podjela u Europi, odnosno vezanosti nekih članica uz američku politiku”, zaključio je zastupnik liberala. 


(HINA, 29. 05. 2018.)