10.07.2018.

EU najavljuje privremene carine na uvoz čelika radi zaštite internog tržišta

Europska unija spremna je uvesti carine na čelik u slučaju naglog povećanja uvoza kako bi zaštitila europske proizvođače od sekundarnih posljedica američkih carina, objavila je u Europska komisija.

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je uvoz čeličnih proizvoda u EU porastao nakon američkog uvođenja 25-postotnih carina na uvoz te sirovine, istaknuli su u Komisiji nakon temeljite analize trgovine u proteklim mjesecima.
"Na temelju dosadašnjih rezultata istrage Komisija smatra da je opravdano uvođenje provizornih carina", navodi se u priopćenju Bruxellesa.
Istraga je obuhvatila 28 kategorija čelika i proizvoda od čelika kako bi se utvrdio utjecaj promijenjenih uvjeta na tržištu, podsjeća Reuters. 
Prilikom pokretanja istrage Komisija je istaknula da je izvoz tih proizvoda uvećan na 30,6 milijuna tona u 2017. godini, odnosno za 11,8 milijuna u usporedbi s 2013. godinom, znatno premašivši rast domaće proizvodnje. 
Istraga još nije dovršena ali EU prema međunarodnim trgovinskim propisima može do njezina zaključenja uvesti "privremene zaštitne" carine na razdoblje do 200 dana ako zaključi da je povećani uvoz izazvao ili bi mogao izazvati ozbiljne štete domaćem sektoru čelika. 
Države Europske unije su poduprle prijedlog Europske komisije o uvođenju privremenih mjera ograničenja uvoza čelika kojima se reagira na američke carine na uvoz čelika i aluminija.
Bruxelles je predložio kombinaciju kvota i carina, prema kojem bi se nakon popunjavanja kvota uvodile više carine na daljnji uvoz bez obzira na zemlju porijekla.
U EU strahuju da bi proizvodi, koji se više ne bi izvozili u SAD-u, bili preusmjereni na europska tržišta. 
"Cilj je spriječiti negativne efekte preusmjeravanja trgovine i istovremeno sačuvati tradicionalnu opskrbu i učinkovitu konkurenciju na tržištu EU-a", izjavio je glasnogovornik EK u četvrtak.
Iz Komisije su danas priopćili da pomno prate i uvoz aluminija u Europu kako bi bili spremni poduzeti odgovarajuće mjere ako se ukaže potreba u tom sektoru.,
EU je također uveo carine na uvoz iz SAD-a vrijedan 2,8 milijardi eura, uključujući proizvode poput burbona i motocikala. Početkom lipnja pokrenut je i žalbeni postupak protiv SAD-a pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO), navodi se u današnjem priopćenju EK.


(HINA, 06. 07. 2018.)