18.12.2020.

EU i Kina na pragu sporazuma o ulaganjima - europsko udruženje

Europska unija i Kina mogle bi u sljedećih nekoliko dana finalizirati sporazum o ulaganjima koji im je dugo izmicao, izjavio je u Pekingu u petak predsjednik europskog poslovnog udruženja.

EU i Kina pregovaraju o sporazumu već sedam godina, nastojeći pomiriti težnju Bruxellesa da europskim kompanijama u Kini omogući natjecanje s domaćim tvrtkama po jednakim uvjetima i namjeru Pekinga da kineskim tvrtkama osigura pristup europskim tržištima.

Pregovarači su se u ovome tjednu našli nadomak željenog cilja, nakon što je Kina napravila određene ustupke u vezi pristupa financijskom i sektoru nekretnina i industriji, objavio je hongkonški list South China Morning Post.

EU je pak načelno pristao Kini odobriti pristup sektoru obnovljivih izvora energije, navodi list, pozivajući se na diplomatski izvor u Bruxellesu.

"Komora Europske unije nada se da će pregovori EU-a i Kine o Sveobuhvatnom sporazumu o ulaganjima (CAI) biti finalizirani političkim sporazumom u sljedećim danima", rekao je za agenciju dpa predsjednik Gospodarske komore Europske unije u Kini Joerg Wuttke.

Iako ga se baš i ne bi moglo nazvati "revolucionarnim sporazumom dvije ekonomske sile", europskoj je poslovnoj zajednici u Kini važan jer se bavi dugogodišnjim pitanjima vezanim uz pristup tržištu, rekao je Wuttke.

Kineski i europski čelnici svojedobno su izjavili da očekuju da će sporazum biti postignut do Božića, podsjeća dpa.

Podrazumijeva se da dvoje najutjecajnijih čelnika u EU, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, podupiru sporazum, objavio je South China Morning Post, pozivajući se na neimenovani izvor blisko upoznat s pregovorima.

Kritičari pak ističu da bi sporazum Kine i EU-a zakomplicirao planove novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena o obnovi partnerstva s europskim saveznicima i dodatnom suzbijanju kineskog utjecaja.

Kina je ove godine pretekla SAD i postala najveći trgovinski partner EU-a. Vrijednost bilateralne trgovinske razmjene EU-a i Kine iznosila je u prvih devet mjeseci ove godine 516,8 milijardi dolara a ona EU-a i SAD-a 501 milijardu dolara.

(HINA 18. 12. 2020.)