04.04.2024.

Etičko povjerenstvo donijelo Izborni etički kodeks

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika za Hrvatski sabor donijelo je u srijedu Izborni etički kodeks u kojem ističe da predizborno nadmetanje treba voditi slobodno, otvoreno, javno i argumentirano, a u suprotstavljanju težiti utemeljenoj i otvorenoj kritici.

Stranke i pojedince koji za izborne promidžbe i na izborima postupe suprotno Kodeksu, Etičko povjerenstvo će pozivati da se javno ispričaju.

Kada je pak riječ o ponašanju izbornih sudionika, Povjerenstvo ističe da je u izbornoj promidžbi i na izborima protivno Kodeksu negiranje hrvatskog sustava slobodnih izbora ili ometanje i sprječavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača.

Protivno mu je i širenje bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata/kinje, a kojoj je svrha izazivanje sumnje u lojalnost kandidata/tkinje ustavnom poretku i domoljublje.

Isto vrijedi i za iznošenje laži i insinuacija o političkim suparnicima, kao i isticanje njihovih fizičkih, psihičkih i drugih osobina radi njihova omalovažavanja.

Protivno Kodeksu je iznošenje laži i insinuacija o privatnom životu suparnika i članova njihovih obitelji, vrijeđanje i omalovažavanje izbornih sudionika, vrijeđanje i omalovažavanje i bilo koji oblik nasilja nad ženama i muškarcima, upotreba osobnih podataka pribavljenih na nezakoniti način, kao i onih koji su pribavljeni zakonito, ali za druge svrhe, netransparentno i neodgovorno korištenje umjetne inteligencije.

Povjerenstvo naglašava i da je etički neprihvatljivo i protivno najboljim interesima djece njihovo korištenje u predizborne promidžbene svrhe.

Povjerenstvo ističe da birači imaju pravo dobivati u svim sredstvima javnog priopćavanja objektivne informacije o strankama i kandidatima koji pak trebaju imati pravo na jednake uvjete predizbornog natjecanja.

Etičko povjerenstvo navodi i da je Kodeksu protivno u izbornoj promidžbi i na izborima korištenje nenamjenskih sredstava, opreme, potrošnog materijala i prostorija u vlasništvu države, općina, gradova i županija za aktivnosti i namjene izborne promidžbe.

Etičko povjerenstvo Kodeks je donijelo polazeći od najviših vrednota hrvatskog ustavnog poretka, i uz prethodno zatraženo mišljenje parlamentarnih stranaka.

Kodeks stupa na snagu dan nakon objave na mrežnim stranicama DIP-a, dakle u četvrtak. 

(HINA, 3. 4. 2024.)

Fotografija: Pixabay