06.10.2021.

EP traži veći utjecaj u odlukama HERA-e

HERA, europsko tijelo za pripravnost i odgovor u hitnim situacijama ključan je stup EU-a kad je u pitanju borba s trenutačnom i svim budućim pandemijama, ali bitno je da Europski parlament ima jak utjecaj na njezine odredbe i odluke, zaključili su europarlamentarci u utorak.

Europska komisija pokreće Europsko tijelo za pripravnost i odgovor u hitnim slučajevima (HERA) za sprječavanje, otkrivanje i brzo reagiranje na hitne slučajeve u zdravstvu koje će predvidjeti prijetnje i potencijalne zdravstvene krize prikupljanjem obavještajnih podataka i izgradnjom potrebnih kapaciteta za odgovor. 

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides kazala je da je  HERA potrebna hitno i "ovoga časa". 

"Ona može uspjeti jedino bude li se temeljila na konsenzusu svih članica EU, stoga EP mora biti dio tog procesa", rekla je povjerenica i dodala da HERA nije tipična struktura Komisije nego "agencija koja omogućava koordinaciju nacionalnih i europskih tijela, donošenje brzih operativnih odluka, predviđanje i koordinaciju odgovora".

Kako bi HERA ispunila svoju misiju u slučaju nove pandemije "potrebno se pobrinuti da ima nadležnost i financijska sredstva, a tu će EP imati svoju riječ", rekla povjerenica odgovarajući na primjedbe zastupnika koji su tražili veći utjecaj parlamenta na njezino funkcioniranje. 

Francuska eurozastupnica i članica odbora ENVI Veronique Trillet-Lenoir smatra da je HERA "ključno tijelo za odgovor na pandemiju i neovisnost na području zdravstva". Njezin kolega iz odbora, rumunjski eurozastupnik Nicolar Stefanuta rekao je da HERA uživa podršku Rumunjske, "ali da institucije moraju biti prisutne u njihovoj zemlji koja trenutačno gubi korak s pandemijom baš kao što je nekad Italija". 

Resursi HERA-e oslanjat će se na proračun od šest milijardi eura iz sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2022.-2027.

HERA će biti uspostavljena kao unutarnja struktura Komisije, a u potpunosti će biti operativna početkom 2022. godine.

(HINA, 5. 10. 2021.)