13.12.2018.

EP traži 120 milijardi eura za program Obzor Europa u novom VFO-u

Europski parlament prihvatio je u srijedu većinom glasova zastupnika prijedlog uredbe da se Obzoru Europa - Okvirnom programu za istraživanje i inovacije, osigura 120 milijardi eura u novom Višegodišnjem financijskom okviru od 2021. do 2027., s najmanje 35 posto novca namijenjenog klimatskim ciljevima EU-a.

"Sredstva namijenjena za istraživanje i inovacije u sklopu programa Obzor Europa trebaju se povećati na 120 milijardi eura u novom proračunskom razdoblju", složili su se zastupnici EP-a na raspravi u utorak te su svoju poziciju potvrdili velikom većinom na glasovanju u srijedu.
Obzor Europa bit će deveti okvirni program za istraživanje i inovacije, a zastupnici smatraju da se prioritet treba dati projektima koja uključuju žene, male i srednje poduzetnike te sudionike iz država članica s nižim učincima. 
Rumunjski zastupnik Dan Nica (S&D), izvjestitelj prijedloga uredbe o uspostavi Obzora Europa te o utvrđivanju pravila za sudjelovanje i širenje rezultata, istaknuo je i da se veliki dio sredstava usmjerava na borbu protiv klimatskih promjena. 
"Pobrinuli smo se da se najmanje 35 posto ukupnog proračuna u sklopu programa namijeni klimatskim ciljevima Europske unije. Obzor ne treba biti samo ambiciozniji, već i jednostavniji, jasniji i dostupniji kako bi se smanjila administrativna opterećenja i osiguralo pravedno sudjelovanje svih istraživačkih i inovacijskih timova diljem EU-a", rekao je Nica.
Program za istraživanje i inovacije namijenjen je zemljama Europske unije, članicama Europskog udruženja slobodne trgovine, zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama EU-a. Omogućen je pristup i trećim zemljama s pojačanim znanstvenim, tehnološkim i inovacijskim kapacitetima. 
Njemački zastupnik Christian Ehler (EPP) poručio je da je povećanje financijskih sredstava Obzoru Europa neizbježno.
"Povećanje budžeta Obzora Europa na 120 milijardi eura omogućit će Europskoj uniji da ostane konkurentna u usporedbi sa SAD-om i Kinom", uvjeren je Ehler. 
"Veća sredstva su nam potrebna kako bismo bili konkurentni i u mogućnosti odgovoriti na globalne izazove", rekla je finska zastupnica Henna Virkkunen (EPP). 
"Građanima trebamo osigurati pristojna radna mjesta i pristojne plaće. I zato nam je potrebno više istraživanja i inovacija i pružanje veće potpore malim i srednjim poduzetnicima", poručila je španjolska zastupnica Inmaculada Rodriguez - Pinero Fernandez (S&D). 
Uspostavom i osiguravanjem financijskih sredstava programu Obzor Europa povećat će se i stipendije kojima će se ojačati europska istraživačka područja i smanjiti znanstveni i tehnološki jaz među zemljama. 


(HINA, 12. 12. 2018.)