14.03.2019.

EP: London mora donijeti jasnu odluku o brexitu

Ujedinjeno Kraljevstvo mora donijeti jasnu odluku i prekinuti neizvjesnosti oko izlaska iz Europske unije, ocijenjeno je u srijedu u raspravi Europskom parlamentu uoči glasovanja o Brexitu u britanskom parlamentu.

"Mi smo u rukama britanskog političkog sustava - oni moraju odlučiti kako sada krenuti naprijed", rekao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.
Michel Barnier, glavni pregovarač EU-a Brexit, rekao je kako je "odgovornost za pronalaženje izlaza jasno na Ujedinjenom Kraljevstvu".  On je u raspravi za pripremu sjednice Europskog vijeća od 21. i 22. ožujka naglasio da neće biti novih tumačenja ili jamstava.
Sporazum o povlačenju “je i ostat će jedini dostupan ugovor. Opasnost od izalska bez dogvora nikada nije bila veća. Pozivam vas da ne podcjenjujete taj rizik ili njegove posljedice ”, zaključio je Michael Barnier dodavši da je Unija spremna suočiti se s tom situacijom.
“Ne bavimo se kazalištem, već stvarnim životom građana EU-a i Velike Britanije. Jedina izvjesnost koju imamo je povećana neizvjesnost”, rekla je predstavnica rumunjskog predsjedništva Vijeća Melania Gabriela Ciot i dodala EU ostaje otvoren za razgovore i da se mora pripremiti za sve ishode, uključujući Brexit bez dogovora.
Čelnik pučana u parlamentu (EPP) Manfred Weber rekao je da "EU ne može spasiti Veliku Britaniju; na njima je da odluče". "Ne postoji opcija za bilo kakvo produljenje ako ne dobijemo pojašnjenja s britanske strane”,zaključio je.
Socijaldemokrat Udo Bullmann, (S&D) rekao je da se britanski Donji dom mora ujediniti i naći rješenje. "Ako situacija ostane na mrtvoj točki, oni moraju dopustiti ljudima da ponovno odluče jer se radi o njihovoj budućnosti, a ne budućnosti zastupnika".
Guy Verhofstadt je ispred liberala (ALDE) rekao  da se protivi bilo kakvom produljenju ako se "ne temelji na jasnom mišljenju Donjeg doma u korist nečega". "London, molim te, odluči se, ova neizvjesnost se ne može se nastaviti za nas, za Britaniju, za naše građane", rekao je.
Hans-Olaf Henkel iz redova konzervativaca i reformista (ECR) je ustvrdio da je "najbolje rješenje zadržati Britaniju u EU", te ocijenio da je Brexit "katastrofa ne samo za Veliku Britaniju, nego i za EU".
Britanski zastupnik i jedan od najistaknutijih zagovornika izlaska Britanije iz EU-a Nigel Farage u rapsarvi je rekao da se "nada da je ovo njegov pretposljednji govor i da se neće vraćati u srpnju". "Donji dom će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi izdao glas za Brexit. Jednostavno rješenje je da se na britanski zahtjev za produljenje roka stavi veto”, rekao je Farage.
Slično je ustvrdio Gerard Batten iz Europe nacija i sloboda (ENF) rekavši da vlada i parlament Ujedinjenog Kraljevstva namjeravaju "izdati volju naroda". "Učinite nam uslugu i izbacite nas 29. ožujka ", zaključio je.
Hrvatska europarlmentarka Dubravka Šuica je u raspravi rekla kako „smatra da još uvijek ima prostora za drugi referendum te da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u EU-u".
"Velikoj Britaniji je mjesto u Europskoj uniji i žao mi je što je došlo da takvog populističkog izraza na referendumu. Vjerujem da se to još uvijek može promijeniti i da će britanski političari biti dovoljno odgovorni i shvatiti u kojem se trenutku nalaze i da neće raditi protiv mlade generacije koja se posebno zalaže za ostanak u Europskoj uniji i pridružujem se svima onima koji zagovaraju drugi referendum“, rekla je Šuica
Britanski je parlament u srijedu podržao prijedlog da premijerka Theresa May potpuno isključi Brexit bez sporazuma za što ona govori da je nemoguće učiniti.
Predsjednik parlamenta je rekao kako će britanska vlada predložiti u četvrtak da zatraži odgodu Brexita do 30. lipnja, ako parlament odobri dogovor o izlasku Velike Britanije iz Europske unije do 20. ožujka.
Zastupnici bi trebali glasovati o mogućoj odgodi u četvrtak kada će vlada isto tako reći da ako sporazum o izlasku ne bude prihvaćen do 20. ožujka nije vjerojatno da će Europska unija odobriti bilo kakvo produljenje na svom summitu 21-22. ožujka bez određenog razloga da to učini.



(HINA, 13. 3. 2019.)