24.07.2024.

EK pokrenula istragu protiv Glova

Europska komisija objavila je u utorak da je otvorila istragu kako bi utvrdila jesu li kompanije za dostavu hrane Delivery Hero i Glovo prekršile propise o tržišnom natjecanju, istaknuvši da provjerava i moguće potkopavanje natjecanja poslodavaca za radnu snagu.

Njemački Delivery Hero i španjolski Glovo dvije su najveće kompanije za dostavu hrane u Europi, konstatira EK. U srpnju 2018. Delivery Hero kupio je manjinski udio u Glovu, a dvije godine kasnije postao je njegov isključivi vlasnik.

Komisija sumnja da su prije akvizicije dvije tvrtke uspostavile kartel u novom sektoru internetskog naručivanja i dostave hrane i druge potrošačke robe.

Dogovori koji potiskuju konkurenciju i restriktivna poslovna praksa mogu na "novom i dinamičnom" tržištu rezultirati prikrivenom konsolidacijom, uz mogući negativan utjecaj na konkurenciju, tumači Bruxelles, dodavši i da prvi puta provjerava je li manjinski udio u konkurentu rezultirao sporazumom štetnim za tržišno natjecanje.

Delivery Hero i Glovo možda su prije povezivanja podijelile tržišta i razmjenjivale "komercijalno osjetljive" informacije, uključujući cijene, objašnjava EK.

Bruxelles sumnja i da su se možda dogovorili da neće jedan drugom otimati radnike. Takav dogovor predstavljao bi kršenje europskih propisa budući da potkopava konkurenciju poslodavaca na tržištu rada.

To je prva istraga te vrste koju je Komisija formalno pokrenula, ističe se u priopćenju.

(HINA, 23.7.2024.)

Fotografija: Unsplash

Arhiva