22.09.2023.

EK pokreće treći krug zajedničke nabave plina

Europska komisija je u četvrtak pokrenula treći krug zajedničke nabave plina pozivom tvrtkama da uoči zime registriraju svoje potrebe za tim energentom.

Komisija poziva tvrtke da svoje zahtjeve za prirodnim plinom registriraju do 27. rujna. Nakon toga Komisija će početkom listopada na međunarodnim tržištima tražite ponude za isporuke između prosinca 2023. i ožujka 2025.

Izvršni potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič kaže da EU ovu zimu očekuje u puno boljim okolnostima nego prošle godine, s obzirom da su skladišta plina skoro puna, da je osigurano puno više dobavnih pravaca i da je znatno povećan udio obnovljivih izvora energije.

„Međutim, stanje na tržištu plina i dalje je napeto, moramo ostati oprezni i nastaviti sa zajedničkim nabavama plina kako bi osigurali stabilnu i priuštivu opskrbu“, rekao je Šefčovič.

U prethodna dva kruga zajedničke nabave u  svibnju i srpnju iskazan je interes za kupnju ukupno 27,5 milijardi kubičnih metara plina, a od pouzdanih ponuđača nabavljeno je 22,9 milijardi kubičnih metara.

Ukupna potražnja plina u EU-u puno je veća, oko 360 milijardi kubičnih metara, a zajedničkom nabavom barem dijela potražnje želi se postići bolje cijene plina.

(HINA, 21. 9. 2023.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva