22.01.2021.

ECB: Pandemija i dalje predstavlja veliki rizik za eurozonu i globalno gospodarstvo

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je potvrdila važeće kamatne stope i nastavak programa kupnje obveznica radi potpore gospodarstvu eurozone u koronakrizi, upozorivši da pandemija unatoč cijepljenju i dalje predstavlja veliki rizik.

"Početak kampanje cijepljenja u eurozoni važna je prekretnica u suzbijanju zdravstvene krize", ustvrdila je čelnica ECB-a Christine Lagarde, upozorivši ipak da pandemija i dalje predstavlja ozbiljne rizike za zdravlje građana, kao i za gospodarstvo eurozone i svijeta.

Unatoč cjepivu neizvjesnost je i dalje velika i ECB je spreman povući dodatne poteze, poručila je Lagarde.

"Opetovani snažan rast broja zaraženih i stroge mjere kojima vlade u mnogim zemljama eurozone nastavljaju suzbijati pandemiju remete gospodarsku aktivnost", naglasila je šefica ECB-a na tiskovnoj konferenciji, održanoj nakon sjednice ECB-a.

ECB je danas potvrdio važeće ključne kamatne stope, uključujući referentnu na nuli i negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,5 posto. Aktualni program kupnji obveznica, povećan u prosincu na 1.850 milijardi eura, trebao bi ostati na snazi najmanje do kraja ožujka 2022. godine, navodi se u priopćenju.

Gospodarstvo eurozone vjerojatno je palo u četvrtom kvartalu, ustvrdila je također Lagarde, dodajući da je ECB stoga spreman "prilagoditi sve svoje instrumente" kako bi podupro jačanje inflacije.

Središnju banku eurozone brine slaba inflacija koja je već četiri mjeseca u negativnom području. U prosincu potrošačke su cijene prema procjeni Eurostata pale 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, kao i u prethodna tri mjeseca.

"Sve u svemu, podaci koji pristižu potvrđuju našu dosadašnju temeljnu procjenu da će pandemija naglašeno utjecati na gospodarstvo u kratkoročnoj perspektivi i da će inflacija ostati slaba kroz dulje vremensko razdoblje", rekla je Lagarde.

Procijenila je i da će mjere ograničenja pandemije u eurozoni ostati na snazi do kraja prvog kvartala s obzirom na sporo uvođenje cjepiva. Mjere već utječu na gospodarsku aktivnost u prvom tromjesečju, konstatirala je Lagarde. Iz ECB-a ipak poručuju da ostaju pri procjenama iz temeljnog scenarija prema kojem bi gospodarstvo eurozone u 2021. godini trebalo porasti za 3,9 posto.

(HINA, 21. 1. 2021.)