22.10.2022.

E-savjetovanje o prijedlogu novog naputka o Upisniku pružatelja medijskih usluga

Vijeće za elektroničke medije (VEM) utvrdilo je novi prijedlog naputka o Upisniku pružatelja medijskih usluga i elektroničkih publikacija, te ga je uputilo na savjetovanje s javnošću, otvoreno do 22. studenoga, doznaje se u petak iz VEM-a.

Vijeće poziva predstavnike zainteresirane i stručne javnosti da se sa svojim argumentiranim prijedlozima i primjedbama uključe u javno savjetovanje putem portala e-Savjetovanja.

Nakon što Vijeće razmotri i obradi sve pristigle komentare po završetku savjetovanja, a najkasnije do 21. prosinca 2022., objavit će se Izvješće o provedenom savjetovanju, istaknuli su u VEM-u.

Upisnik sadrži temeljne podatke o pružateljima medijskih usluga i elektroničkih publikacija, a sastoji se od knjige koncesija pružatelja medijskih usluga televizija, radija, elektroničkih publikacija (portala) i pružatelja medijskih usluga satelitom, internetom i kabelom.

U knjigu koncesija nakladnika upisuje se i vlasnička struktura do razine fizičkih osoba

VEM dodjeljuje koncesije, a u knjigu koncesija televizijskih i radijskih nakladnika upisuje se, uz ostalo, i ime odgovorne osobe neke elektroničke publikacije, glavnog urednika, ali i vlasnička struktura do razine fizičkih osoba.

Pružatelji medijskih usluga i elektroničkih publikacija koji su uoči stupanja navedenog Naputka na snagu već upisani u Upisnik, a nisu ranije prijavili Agenciji za elektroničke medije (AEM) bilo koji podatak koji se traži, prema prijedlogu novog Naputka, obvezni su u roku od šezdeset dana od dana stupanja na snagu ovoga Naputka,  dostaviti AEM-u odgovarajuće podatke.

(HINA, 21. 10. 2022.)

Fotografija: Pixabay