11.11.2017.

Dubrovnik: Završena 19. CARNet-ova korisnička konferencija CUC 2017

Najveća konferencija o obrazovanju u Republici Hrvatskoj, CARNet-ova korisnička konferencija "CUC 2017." završena je u petak u Dubrovniku, a ove je godine održana pod nazivom "Povezani znanjem (… 25 godina)" okupivši gotovo 1100 sudionika, među kojima i 650 učitelja.

Konferencija CUC  počela je svoje 19. izdanje 8. studenoga, otvorio ju je izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnoga društva Bernard Gršić.

Predrag Pale o transformaciji učitelja 

Na bogatu programu bile su 44 radionice, 24 ogledna sata, 15 stručnih radova i 70 interaktivnih izlaganja. Uz domaće nastavnike, obrazovne stručnjake i IKT profesionalce, na skupu su predavanja održali i predavači iz regije, priopćio je koordinator međunarodne suradnje Hrvatske akademske i istraživačke mreža - CARNet Goran Škvarč.

Ovogodišnja CARNet-ova konferencija pokušala je dati odgovor na više pitanja, kao što su - mijenja li tehnologija naš život, način na koji učimo, radimo i promatramo svijet oko sebe, koliko je internet, čiji 25. rođendan Hrvatska slavi ove godine, promijenio naš život, kako sve to utječe na školstvo, učenike i nastavnike, je li poduzetništvo u obrazovanju važno te kako poticati i razvijati poduzetnički duh.
Na ta pitanja ukazao je, kroz plenarno predavanje o temi "Transformacija učitelja" doc. dr. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a o njima je bilo riječi i na  okruglome stolu o temi "(Prvih) 25 godina interneta u Republici Hrvatskoj".
Pozvana predavanja održale su i profesorica Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, pod nazivom "Može li drukčije?"koje je bilo usredotočeno na potrebne promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu, te Kati Tiainen iz tvrtke Microsoft o temi "Digital Transformation and Education with experiences from Finland".
Prvi dan konferencije obilježila je i prezentacija aktivnosti pilot projekta e-Škole, najvećega projekta u području obrazovanja u državi, vrijednoga 307 milijuna kuna i sufinanciranog europskim novcem. Prezentaciju je održala zamjenica ravnatelja CARNet-a i voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček koja je predstavila najnovije e-usluge i alate za poučavanje koji su razvijeni u sklopu ovoga projekta koji uključuje 151 ravnatelja i više od 7000 nastavnika, a kroz nastavu obuhvaća više od 23.000 učenika.

Natjecanje za nastavnike: Pravi kaLibar za znanje 

Na CARNet-ovu natjecanju pod nazivom "Pravi kaLibar za znanje" sudjelovali su nastavnici iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola koji su, izradom digitalnih nastavnih materijala u CARNet-ovu alatu Libar na temu "Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije" potaknuli izvrsnost u izradi digitalnih nastavnih materijala.
Na ovogodišnje natjecanje bio je prijavljen 21 digitalni nastavni materijal. Ocjenjivački sud je kao najbolji materijal odabrao rad pod nazivom "A kao Algoritam", autorice Jelene Radlović iz I. gimnazije u Osijeku.
Međunarodni Programski odbor za najbolji stručni rad konferencije odabrao je rad "Hokus Pokus" autorica Karoline Dvojković i Sanje Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar.
Službeni jezik konferencije bio je hrvatski, a predavanja stranih predavača održana su na engleskome jeziku. Više informacija o konferenciji mogu se pronaći na službenim stranicama konferencije na adresi https://cuc.carnet.hr/2017/.



(HINA, 10. 11. 2017.)