22.07.2024.

Državne stabilizacijske fondove najviše muči geopolitika

Geopolitički i trgovinski sukobi zadaju danas više glavobolje državnim stabilizacijskim fondovima i središnjim bankama nego inflacija, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje američke investicijske tvrtke Invesco.

Inflacija u posljednje vrijeme popušta, a oružani i trgovinski sukobi eskaliraju, tumače u Invescou, istaknuvši i činjenicu da gotovo polovina svjetskog stanovništva ove godine izlazi na izbore.

„Ova je godina, naravno, godina izbora. Geopolitika je nadmašila inflaciju i u kratkoročnim i u dugoročnim prognozama", zaključuje čelnik odjela za institucije u Invescou Rod Ringrow.

Otprilike 83 posto ispitanika smatra geopolitičke napetosti glavnim rizikom u idućoj godini, a inflaciju njih 73 posto.

Među rizicima u idućih 10 godina čak 86 posto ispitanika istaknulo je geopolitičku fragmentaciju i protekcionizam.

Na drugom su mjestu klimatske promjene.

„Klima je danas mainstream", zaključio je Ringrow, dodavši da državni fondovi i središnje banke testiraju ulaganja u 'zeleni' sektor kako bi proučili procijenili utjecaj takve investicijske politike.

Dominacija dolara

Invesco je među ključnim rezultatima ovogodišnje studije izdvojio nastojanja središnjih banaka da povećaju rezerve kako bi ublažile rizike i osigurale manevarski prostor za intervenciju u slučaju tržišnih poremećaja.

Nešto više od polovine ispitanika, njih 53 posto, signaliziralo je da planira povećati rezerve u iduće dvije godine, dijelom zbog izražene neizvjesnosti u globalnom ekonomskom okruženju, posebno s obzirom na izbore.

"Sve je trenutno jako neizvjesno i to je motiv za povećanje rezervi", citira Invesco riječi neimenovanog predstavnike jedne zapadne središnje banke.

Među motivima ispitanici izdvajaju i više prinose budući da su središnje banke širom svijeta podigle kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju.

Gotovo dvije trećine ispitanika ujedno napominje da povećanje američkog javnog duga negativno utječe na globalnu ulogu dolara.

Nešto manje od petine ispitanika, njih 18 posto, smatra da će dominacija dolara u ulozi svjetske rezervne valute oslabiti u idućih pet godina. U prošlogodišnjoj anketi takvo je mišljenje zastupalo 11 posto ispitanika.

Unatoč zabrinutosti za fiskalnu poziciju SAD-a i mogući negativni utjecaj rizika povezanih s dugom, većina središnjih banaka ne strahuje za kratkoročne izglede zelene novčanice.

"Najbolje što imamo"

Njih 17 posto smatra da bi dolar mogao dobiti konkurenciju za više od 20 godina, a njih 37 posto procjenjuje da se to neće dogoditi u doglednoj budućnosti.

"Čini se da je dominantna pozicija dolara zasada sigurna, ali istraživanje razotkriva sve izraženiju nelagodu središnjih banaka zbog rizika koje donosi pretjerano oslanjanje na zelenu novčanicu."

"Kao značajan izvor zabrinutosti isplivalo je, u prvom redu, moguće pretvaranje dolara u oružje, što 45 posto ispitanika smatra ključnim rizikom za kontinuiranu dominaciju dolara", utvrdili su autori studije, dodajući da je takva procjena posebno izražena među središnjim bankama u Aziji i na tržištima u nastajanju.

Takav stav značajno bi pojačala konfiskacija trenutno zamrznute ruske imovine i njezin transfer Ukrajini za potrebe obnove, budući da bi mogla predstavljati presedan, navodi Invesco.

"Mogućnost pretvaranja dolara u oružje istinski nas brine. Vidjeli smo da je SAD (katkada) koristio financijsku dominaciju za ostvarivanje geopolitičkih ciljeva i zato smo oprezniji prema prekomjernom oslanjanju na dolar u rezervama", citira Invesco neimenovanog predstavnika središnje banke na Bliskom istoku.

Rezultati istraživanja navode na zaključak da će, unatoč tim bojaznima, dolar igrati dominantnu ulogu i u kratkoročnoj i u srednjoročnoj perspektivi.

"Dolar možda nije udobno utočište, ali je još uvijek najbolje što imamo", rekao je predstavnici jedne zapadne središnje banke.

Zlatna 'groznica'

U okruženju kontinuirane neizvjesnost i izazova u potrazi za održivim alternativama dolaru središnje banke u proširivanju lepeze rezervi i zaštiti od rizika sve atraktivnijom opcijom smatraju zlato.

Njih 56 posto smatra da je zlato danas atraktivnije zbog rizika pretvaranja rezervi središnjih banaka u oružje, a njih 48 posto istaknulo je rast američkog javnog duga.

Više od trećine središnjih banaka povećalo je u zadnje vrijeme udio zlata u rezervama, navodi Invesco.

"Zlato je utočište koje ne podliježe oscilacijama i imovina koja ulijeva povjerenje. Štiti od pretvaranja valuta u oružje", objasnio je predstavnik jedne azijske središnje banke.

Tako 70 posto ispitanika smatra da zlato štiti od inflacije, a njih 60 posto vidi u plemenitom metalu zaštitu od geopolitičkih previranja, navodi Invesco.

(HINA, 22. 7. 2024.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva