07.09.2021.

Donesena nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 19. kolovoza 2021. donesena je nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi, čiji je sastavni dio i Tarifa upravnih pristojbi.  Uredba je objavljena u Nar. nov. br. 92/21, a stupila je na snagu 1. rujna 2021.

Uredbom se propisuju opće pristojbe i pristojbe u posebnim područjima za pojedina pismena i radnje (unutarnji poslovi, ugostiteljstvo i turizam, promet, trgovina, građevina, obavljanje djelatnosti, vanjski poslovi, sklapanje braka i životnog partnerstva, zaštita okoliša i zaštita od ionizirajućeg zračenja), kao i iznosi tih pristojbi. Važno je napomenuti da je danom stupanja na snagu predmetne Uredbe prestala važiti Uredba o Tarifi upravnih pristojbi (Nar. nov., br. 8/17, 37/17, 129/17, 18/19, 97/19 i 128/19) koja je dotad uređivala istu materiju. Nova Uredba donijela je značajnu promjenu, odnosno količina tarifnih brojeva smanjena je sa prethodnih 95 na 58. Slijedom toga, u nastavku teksta podsjećamo na bitne promjene u sadržaju Tarife upravnih pristojbi.

U dijelu Općih pristojbi značajna je promjena to da se za rješenja za koja nije propisana posebna pristojba, žalbe protiv rješenja i za opomenu kojom se netko poziva da plati dužnu pristojbu više ne plaćaju upravne pristojbe pred tijelima državne uprave, upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnim osobama s javnim ovlastima u obavljanju povjerenih poslova državne uprave te se ukida plaćanje pristojbi na ovjeru svakog potpisa i ovjeru autentičnosti rukopisa ili ovjeru potpisa.

Nastavno na daljnja ukidanja plaćanja, pristojbe za uvjerenja, izvatke i druge javne isprave o činjenicama iz službenih evidencija više se ne plaćaju pred tijelima državne uprave, upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnim osobama s javnim ovlastima u obavljanju povjerenih poslova državne uprave, kao i za  uvjerenja, izvatke i druge javne isprave o činjenicama iz katastra nekretnina, državne izmjere, registra prostornih jedinica, registra zgrada i katastra infrastrukture pred upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U vezi s promjenom pristojba iz posebnih područja, ukinuto je više njih koje su od interesa široke javnosti. Primjerice,  u području unutarnjih poslova ukinute su pristojbe za izdavanje putovnice hrvatskim državljanima, za izdavanje odobrenja na graničnim prijelazima za prijenos oružja i streljiva preko teritorija Republike Hrvatske, kao i  za držanje i nošenje lovačkog športskog oružja i streljiva za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj. Nastavno, ukinute su i pristojbe za izdavanje vozačke dozvole i zamjenu inozemne vozačke dozvole. Međutim i dalje će se plaćati pristojbe za registraciju motornih vozila, izdavanje kratkotrajnih viza, rješenja o otpustu ili primitku u hrvatsko državljanstvo, dozvole za boravak ili privremeni boravak ili za odobrenje za nabavu oružja.

U području građevinskih pristojba bitna je novina oslobađanje od plaćanja upravne pristojbe za izdavanje uporabne dozvole za određenu građevinu oštećenu potresom na kojoj se ostvaruju određena prava sukladno zakonu koji uređuje obnovu zgrada uslijed prirodne nepogode ili katastrofe proglašene na području Grada Zagreba, Krapin­sko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-mo­slavačke županije i Karlovačke županije te za izdavanje građevinske i uporabne dozvole za zamjensku obiteljsku kuću koju samostalno gradi vlasnik, a  sukladno zakonu koji uređuje obnovu zgrada uslijed prirodne nepogode ili katastrofe proglašene na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

U području pristojbi za obavljanje djelatnosti velika novina za obrtnike je ukidanje pristojbe za upis obrta u Obrtni registar, čime se znatno smanjuju ukupni troškovi osnivanja obrta. Nadalje, ukida se i pristojba i za upis u registar povlastica, kao i za izdavanje povlastice i upis promjena u Obrtni registar te za ovjerenu presliku rješenja o upisima promjena u Obrtnom registru. Međutim, zadržane su pristojbe za izdavanje rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju i za izdavanje rješenja o priznavanju pojedinih dijelova inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju.

Djelomično se ukidaju i mijenjaju prometne pristojbe, kao i pristojbe u području zdravstva, vanjskih poslova i zaštite okoliša. 

Tarifa sadržava novo posebno područje, a to su Pristojbe za zaštitu od ionizirajućeg zračenja. Međutim, u ovom slučaju nije riječ o uvođenju novih pristojbi već o pristojbama koje su prije bile navedene u području zdravstva.

Pristojbe iz područja trgovine, ugostiteljstva i turizma, kao i  pristojbe koje se plaćaju pri sklapanju braka i životnog partnerstva, preuzete su iz stare Uredbe i ugrađene u tekst nove Uredbe.

Zaključno, ukidaju se pristojbe iz pojedinih posebnih područja, i to: gospodarske pristojbe, pristojbe u području vodnoga gospodarstva, katastarske pristojbe, pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe u postupcima stjecanja nekretnina, pristojbe za zaštitu kulturne baštine te pristojbe za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Lidija Doko, mag.iur.