31.01.2023.

Donesena izmjena Zakona o javnobilježničkim pristojbama

U Narodnim novinama, br. 10/23 objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnobilježničkim pristojbama (u nastavku teksta: ZID Zakona), a koji stupa na snagu 4. veljače 2023.

Zakonom o javnobilježničkim pristojbama (Nar. nov., br. 72/94, 74/95, 87/96, 112/12 i 110/15 – u nastavku teksta: Zakon) propisuje se način utvrđivanja i plaćanja javnobilježničkih pristojbi za isprave i radnje javnog bilježnika. Navedeni Zakon bilo je potrebno izmijeniti radi izjednačavanja svih osoba s invaliditetom glede prava na oslobođenje od plaćanja javnobilježničkih pristojbi neovisno o uzroku invaliditeta.[1] Tako su sada od plaćanja pristojbi oslobođene i „3. osobe s invaliditetom na temelju odgovarajućih isprava kojima dokazuju svoj status“, što je propisano člankom 10. st. 1. t. 3. Zakona. Dakle, oslobođenje od plaćanja pristojbi više se ne odnosi isključivo na invalide Domovinskog rata kako je bilo do sada.

Izmjenom članka 1. Zakona omogućuje se veća fleksibilnost te jednostavnije izmjene tarifnih vrijednosti tako da se materija Tarife javnobilježničkih pristojbi izdvojila od sadržaja samog Zakona te je propisana Uredbom Vlade Republike Hrvatske na način kako je uređeno za upravne i sudske pristojbe.

Člankom 11. ZID-a Zakona brisan je članak 36. Zakona[2], koji je propisivao novčano kažnjavanje čelnika ili odgovornih službenika u tijelima državne vlasti, jedinica lokalne samouprave i uprave odnosno u pravnim osobama koje imaju javne ovlasti ako ne naplaćuju javnobilježničku pristojbu. Odredba je bila vezana uz članak 37. Zakona[3], kojim je, kao prijelaznom i završnom odredbom, bila propisana obveza tijela državne vlasti, jedinica lokalne samouprave i uprave te pravnih osoba koje imaju javne ovlasti da naplaćuju pristojbe u visini javnobilježničke pristojbe odnosno u visini nagrade za rad i naknade troškova javnog bilježnika propisane javnobilježničkom tarifom kada obavljaju službene radnje koje bi za njihovo područje obavljao javni bilježnik da je započeo s radom. Budući da su za područje Republike Hrvatske već davno imenovani svi javni bilježnici i da navedeni subjekti ne poduzimaju službene radnje iz djelokruga javnih bilježnika, iz Zakona je brisana odredba o njihovoj prekršajnoj odgovornosti.

Nadalje, člankom 13. ZID-a Zakona propisuje se oslobođenje od plaćanja javnobilježničkih pristojbi za radnje koje javni bilježnici poduzimaju u postupcima usklađivanja iznosa temeljnog kapitala i dijelova temeljnog kapitala dioničkih društava i društava s ograničenom odgovornošću radi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Osim izvršenih izmjena teksta Zakona koje se odnose na terminološko usklađivanje sa Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave (Nar. nov., br. 85/20) kojim je provedeno spajanje Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave u odnosu na naziv ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa, izvršeno je i usklađivanje (kunskih) novčanih iznosa iskazanih u Zakonu s uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (Nar. nov., br. 57/22 i 88/22).

Člankom 14. ZID-a Zakona propisana je obveza donošenja uredbe koja će sadržavati Tarifu javnobilježničkih pristojbi u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ZID-a Zakona. Do navedenog roka primjenjivat će se postojeća Tarifa javnobilježničkih pristojbi koja je sastavni dio Zakona.

 

Priredila:
Tea Kovačec, struč. spec. admin. publ.

 

[1] Navedenoj izmjeni pristupilo se s obzirom na preporuku Pravobranitelja za osobe s invaliditetom broj POSI-1.15.4-432/21-03-03, od 27. kolovoza 2021.
[2] Članak 36.
Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj čelnik ili odgovorni službenik u tijelu državne vlasti, jedinica lokalne samouprave i uprave, odnosno u pravnim osobama koje imaju javne ovlasti kada ne naplaćuju pristojbu utvrđenu ovim Zakonom (članak 37.)."
[3] Članak 37.
„Tijela državne vlasti, jedinica lokalne samouprave i uprave, odnosno pravne osobe koje imaju javne ovlasti kada obavljaju službene radnje koje bi za njihovo područje obavljao javni bilježnik da je započeo s radom, dužni su naplaćivati pristojbu u visini javnobilježničke pristojbe propisane ovim Zakonom i u visini nagrade za rad i naknade troškova javnog bilježnika propisane javnobilježničkom tarifom.“