17.05.2024.

Donesen Pravilnik o registru ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Ustrojava se Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju s ciljem utvrđivanja jesu li ugovaratelji već sklopili ugovore i koliko njih. Sudovi i javni bilježnici pred kojima su sklopljeni, potvrđeni ili ovjereni ugovori o doživotnom uzdržavanju i ugovori o dosmrtnom uzdržavanju u razdoblju od 30. prosinca 2023. do 30. lipnja 2024. dužni u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika upisati propisane podatke o sklopljenim ugovorima.

Izmjenama Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov. br. 155/23) predviđeno je osnivanje i vođenje Registra ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju (u daljnjem tekstu: Registar) od strane Hrvatske javnobilježničke komore do datuma 1. srpnja 2024.1 U njega će se upisivati svi podaci o sklopljenim ugovorima i moguće izmjene koje će se događati do isteka ugovora radi osiguranja pravnog statusa i zaštite interesa svih uključenih strana. Istom izmjenom propisano je i da će Ministar nadležan za poslove pravosuđa pravilnikom propisati sadržaj i način vođenja Registra, naknadu za upis te pravo na neposredan pristup podacima iz Registra, kao i izdavanje potvrde o podacima iz Registra.

Objavom Narodnih novina br. 56/24 od 15. svibnja 2024. godine predmetni Pravilnik o Registru ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju (dalje u tekstu: Pravilnik) je službeno objavljen i stupa na snagu 1. srpnja 2024. U nastavku prilažemo kratki prikaz odredbi Pravilnika.

Registar je elektronička baza podataka koji sadrži:

  • osobne podatke o davatelju uzdržavanja i primatelju uzdržavanja koji su sklopili, izmijenili ili raskinuli ugovor o doživotnom uzdržavanju (uz prijenos imovine nakon smrti) (u daljnjem tekstu: ugovor o doživotnom uzdržavanju) ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (uz istodobni prijenos imovine) (u daljnjem tekstu: ugovor o dosmrtnom uzdržavanju),
  • podatke o sudu ili javnom bilježniku koji je ugovor o doživotnom uzdržavanju ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sastavio, potvrdio ili ovjerio,
  • podatke o datumu kada je ugovor o doživotnom uzdržavanju ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sastavljen, potvrđen ili ovjeren, i o poslovnom broju predmeta suda ili javnog bilježnika pod kojim je taj ugovor sastavljen, potvrđen ili ovjeren,
  • podatke o datumu pokretanja postupka, sudu i poslovnom broju predmeta pokrenutom radi izmjene, raskida, utvrđenja ništetnim ili poništenja ugovora o doživotnom uzdržavanju ili ugovora o dosmrtnom uzdržavanju,
  • podatke o datumu i načinu pravomoćnog okončanja postupka radi izmjene, raskida, utvrđenja ništetnim ili poništenja ugovora o doživotnom uzdržavanju ili ugovora o dosmrtnom uzdržavanju,
  • podatke o datumu i prestanku obveza po ugovoru o doživotnom uzdržavanju ili ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju ispunjenjem i
  • izmjene navedenih podataka.

Uz nabrojene podatke u Registar se mogu upisati podaci o drugim ispravama ili postupcima koji su u vezi ili se odnose na sklopljene, izmijenjene ili raskinute ugovore o doživotnom uzdržavanju ili ugovore o dosmrtnom uzdržavanju.

Registar nije javan, međutim kako bi se osigurala mogućnost provjere broja primatelja uzdržavanja s kojima je davatelj uzdržavanja sklopio ugovore o doživotnom uzdržavanju i ugovore o dosmrtnom uzdržavanju i u svrhu sprječavanja profesionalizacije sklapanja ugovora o uzdržavanju, pravo uvida kao ovlaštenih korisnika u podatke upisane u Registar imaju: sudovi, javni bilježnici, Hrvatski zavod za socijalni rad i nadležna državna odvjetništva.

Ostala javnopravna tijela mogu ostvariti pravo uvida u Registar na temelju odluke ministra nadležnog za poslove pravosuđa kada im je to potrebno za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti, a ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa ima pravo uvida u Registar kada je to potrebno za obavljanje poslova iz njegove nadležnosti.

Registar se vodi u elektroničkom obliku te se za uvid ne plaća nagrada ni naknada.

Podatke u registru upisuje sudac nadležnog suda odnosno javni bilježnik odmah nakon sklapanja, potvrde ovjere ugovora ili po primitku tužbe.

Davatelj uzdržavanja može predložiti da javni bilježnik u Registar provede upis prestanka obveza po ugovoru o doživotnom uzdržavanju ili ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju ispunjenjem. Prijedlogu će priložiti ugovor o doživotnom uzdržavanju ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju te ispravu kojom se dokazuje smrt primatelja uzdržavanja određenu zakonom kojim se uređuju državne matice.

Pohrana podataka u Registar vrši se u informatičkom sustavu Hrvatske javnobilježničke komore (dalje u tekstu: HJK).

Oblik podataka koji su potrebni kod upisa, promjene upisa, oblik potvrda o podacima iz Registra, te oblik i sadržaj pretraživanja, upita i odgovora na upite, također određuje HJK.

Svaka ovlaštena osoba mora se u okviru elektroničkog pravnog prometa predstaviti navođenjem svog korisničkog broja (korisničkog imena) i sigurnosne šifre ili vjerodajnice koji odobrava HJK i o tome vodi evidenciju.

Sigurnosna šifra mora se čuvati u tajnosti i zaštititi od zlouporabe te gubitak iste se mora odmah prijaviti HJK.

Za upis podataka u Registar plaća se naknada u iznosu od 20,00 eura  koju je dužan je platiti davatelj uzdržavanja, a koja se uplaćuje na račun HJK. Sredstva prikupljena naplatom naknade služe za održavanje i unapređivanje Registra.

Na zahtjev osobe koja predoči osobnu identifikacijsku ispravu javni bilježnik dužan je izdati potvrdu o podacima upisanim u Registar koji se odnose na nju odnosno na njezinog ostavitelja i/ili potvrdu o broju primatelja uzdržavanja s kojima ona odnosno njezin ostavitelj ima sklopljene ugovore o doživotnom uzdržavanju i/ili ugovore o dosmrtnom uzdržavanju.

Zbog prakse sklapanja velikog broja ugovora o uzdržavanju, od strane jedne osobe kao davatelja uzdržavanja, koja u tom slučaju ne može kvalitetno izvršavati svoje obveze prema primateljima uzdržavanja, izmjenom Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov. br. 155/23) propisano je da davatelj uzdržavanja može istodobno imati sklopljene ugovore o doživotnom uzdržavanju i/ili ugovore o dosmrtnom uzdržavanju s najviše tri primatelja uzdržavanja. Stoga je Pravilnikom propisano da potvrda o broju primatelja uzdržavanja mora sadržavati podatak o broju primatelja uzdržavanja s kojima određena osoba ima sklopljene ugovore o doživotnom uzdržavanju i/ili ugovore o dosmrtnom uzdržavanju, kako bi se spriječile zloupotrebe instituta.

Kako do sada nije bilo propisano ograničenje broja sklopljenih ugovora o doživotnom uzdržavanju/dosmrtnom uzdržavanju za davatelja uzdržavanja, a u svrhu reguliranja točnosti podataka, dodana je prijelazna odredba u skladu s kojom su sudovi i javni bilježnici pred kojima su sklopljeni, potvrđeni ili ovjereni ugovori o doživotnom uzdržavanju i ugovori o dosmrtnom uzdržavanju u razdoblju od 30. prosinca 2023. do 30. lipnja 2024. dužni u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika upisati propisane podatke o sklopljenim ugovorima i njihovim izmjenama.

Za izdavanje potvrda javni bilježnik ima pravo na nagradu u iznosu od 10,00 eura.

Za radnje upisa podataka u Registar i izdavanje potvrde ne plaćaju se javnobilježničke i sudske pristojbe.

Pripremila: Lidija Doko, mag. iur.

1 Čl. 4. i čl. 26. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov. br. 55/23 )

 

Arhiva