15.05.2024.

Dogovorena nova pravila o povratu poreza po odbitku

Ministri financija država članica EU-a postigli su u utorak dogovor o novim pravilima o bržem i sigurnijem postupku oporezivanja po odbitku i bržim postupcima za oslobađanje od dvostrukog oporezivanja.

“Zahvaljujući ovom dogovoru borba protiv poreznih prijevara bit će puno učinkovitija, olakšat će prekogranična ulaganja, a nadamo se i da će potaknuti ponajprije male ulagatelje da ulažu na europskim financijskim tržištima, što će u konačnici biti na korist cijeloga gospodarstva”, izjavio je belgijski ministar financija Vincent Van Peteghem.

Direktiva o bržem i sigurnijem oslobađanju za preplaćeni porez po odbitku, nazvana “Faster” donosi se po  posebnom zakonodavnom postupku, u kojem je Vijeće jedini zakonodavac, a Europski parlament daje samo neobvezujuće mišljenje. Za prihvaćanje direktive potrebna je jednoglasna odluka svih država članica.

Europski parlament je krajem veljače ove godine već dostavio svoje mišljenje, ali su u međuvremenu dogovorene znatne izmjene u tekstu direktive, pa će se ponovno morati zatražiti mišljenje parlamenta.

Nakon što dobije novo mišljenje, Vijeće će morati formalno potvrditi direktivu, koja stupa na snagu objavom  u Službenom listu EU-a. Države članice imaju dugačak rok za prenošenje direktive u svoja zakonodavstva - do 31. prosinca 2028. godine, a počet će se primjenjivati od  1. siječnja 2030.

Cilj je inicijative Faster učiniti postupke oporezivanja po odbitku u EU-u sigurnijima i učinkovitijima za prekogranične ulagatelje, nacionalna porezna tijela i financijske posrednike, kao što su banke ili platforme za ulaganja.

Kad je riječ o prekograničnim ulaganjima, mnoge države članice trenutačno ubiru poreze na dividende od vlasničkih vrijednosnih papira i dionica i kamate na obveznice koje se isplaćuju ulagateljima koji žive u inozemstvu. Ti ulagatelji na isti dohodak moraju platiti i porez na dohodak u svojoj državi rezidentnosti.

Iako se pitanje dvostrukog oporezivanja nastoji riješiti ugovorima između država članica, postupci za ostvarivanje oslobođenja od poreza po odbitku u praksi se znatno razlikuju među državama članicama, zbog čega su postupci oslobođenja ili povrata dugotrajni, skupi i složeni. Ti postupci ujedno mogu podlijegati riziku od poreznih prijevara velikih razmjera.

Ti problemi trebali bi biti riješeni novom direktivom.

Direktivom se uvodi zajednička digitalna potvrda EU-a o poreznoj rezidentnosti (eTRC), s pomoću koje bi se na ulagatelje koji su porezni obveznici mogli primijeniti ubrzani postupci za oslobođenje od poreza po odbitku.

Države članice osigurat će automatski postupak izdavanja digitalnih potvrda o poreznoj rezidentnosti fizičkim osobama ili subjektima koje u svojoj jurisdikciji smatraju rezidentima u porezne svrhe.

Direktiva državama članicama omogućuje da uvedu dva ubrzana postupka kojima se dopunjuje postojeći standardni postupak povrata poreza po odbitku. Tako će postupci oslobođenja i povrata biti brži i usklađeniji na razini EU-a.

Direktivom se uvodi standardizirana obveza izvješćivanja za financijske posrednike (kao što su banke ili platforme za ulaganja). Time će se nacionalnim poreznim tijelima olakšati otkrivanje mogućih poreznih prijevara ili zlouporaba.

Države članice uspostavit će nacionalne registre u kojima će se veliki financijski posrednici (i manji, ako to žele) morati registrirati kako bi bili ovlašteni. Kako bi se taj postupak registracije pojednostavnio, Vijeće je odlučilo uspostaviti Europski portal ovlaštenih financijskih posrednika.

Države članice moći će zatražiti opsežnije izvješćivanje o transakcijama kako bi otkrile moguće slučajeve zlouporabe poreza ili poreznih prijevara.

(HINA, 14. 5. 2024.)

Fotografija: Unsplash

 

Arhiva