21.10.2023.

Digitalizacijom ADOPTAonice ubrzava se priprema za posvojenje

Digitalizira se ADOPTAonica, stručna priprema za posvojenje djece, a edukacija koja je jedan od ključnih preduvjeta za upis u Registar potencijalnih posvojitelja, bit će lakše dostupna onima koji su u postupku dobivanja pozitivnog mišljenja.

"Unaprjeđenjem metodologije i uvođenjem digitalizacije u provedbu edukacije olakšavamo pristup edukaciji polaznicima iz čitave Hrvatske. Brže će dolaziti na red, smanjit će se liste čekanja na edukaciju i u konačnici trajanje ukupnog postupka stjecanja uvjeta za posvojenje", priopćila je u petak Dubravka Marušić, izvršna direktorica Adopte, Udruge za potporu posvajanju koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji.

Unaprijeđen i digitaliziran program ADOPTAonice kombinira grupni rad s polaznicima kroz predavanja, radionice i diskusije, te e-učenje pomoću sustava MoD koji su razvili stručnjaci Sveučilišnog računskog centra (SRCE).

Pri kraju je testiranje digitalizirane ADOPTAonice. U prvom ciklusu stručne pripreme za posvojenje sudjeluje 16 potencijalnih posvojitelja, a njihove su povratne informacije izuzetno pozitivne, kaže Marušić.

Napominje da su do 2020. ADOPTAonicu provodili uživo samo za korisnike Zagreba i Zagrebačke županije, a godišnje je edukacijom moglo biti obuhvaćeno 60-ak polaznika. Zbog pandemije koronavirusa tadašnji način provedbe edukacije je doveden u pitanje, a u samo dvije pandemijske godine lista čekanja na uključivanje u ADOPTAonicu narasla je na 200 prijavljenih polaznika.

Ističe kako će se ta lista konačno početi smanjivati i ADOPTAonica će sada biti još više dostupna budućim posvojiteljima iz cijele Hrvatske. 

Ukupna vrijednost projekta  iznosi gotovo 55 tisuća eura. Od toga su bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda oko  47,5 tisuća eura, a iz državnog proračuna osigurano je oko 8,3 tisuće eura. 

(HINA, 20. 10. 2023.)