20.06.2018.

Delegacija Europske komsije u posjetu hrvatskim otocima

Delegacija Glavne uprave za energetiku Europske komisije u utorak je počela svoj prvi trodnevni studijski posjet hrvatskim otocima, što su zajednički organizirali zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, priopćio je ured zastupnika Picule.

Radni posjet uslijedio je nakon uspostave Tajništva za otoke u okviru Europske komisije, kojeg je omogućio amandman zastupnika Picule vrijedan 2 milijuna eura, koji su namijenjeni za funkcioniranje Tajništva za otoke. To je prvo radno tijelo u povijesti EU namijenjeno isključivo otocima.
„Ova inicijativa predstavlja institucionalan odgovor na potrebu za čistom energijom i volio bih da na Krku, Cresu, Unijama, Lošinju, Zadru i Pagu, gdje ćemo obići vrijedne energetske projekte, razgovaramo s predstavnicima Komisije i informiramo ih o specifičnim problemima naših otočana, ali i informiramo one sredine koje tek počinju s tranzicijom na obnovljive izvore energije i pokažemo im da 5 godina nakon ulaska Hrvatske u EU, itekako imaju koristi od članstva!", rekao je zastupnik Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine zadužen za otoke, navodi se u priopćenju.
Ministrica Gabrijela Žalacje delegaciji Europske komisije zahvalila na pružanju prilike otočanima da iznesu probleme s kojima se suočavaju, kao i prijedloge kako EU politike i fondove učiniti prilagođenijima potrebama hrvatskih otoka. Ministrica je također naglasila kako je Ministarstvo pristupilo izradi novog Zakona o otocima.
„Namjera nam je jačanje i uvođenje suvremenih mehanizama i novih rješenja za poticanje politike otočnog razvoja i usmjeravanje politika sukladno odrednicama Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka s naglaskom na održivi razvoj prema konceptu 'Pametnih otoka' na čemu već intenzivno radimo kroz suradnju s ostalim nadležnim institucijama“, rekla je Žalac.
Wioletta Dunin-Majewska izGlavne uprave za energetiku (DG ENERGY) je istaknula da se “zastupnik Picula pobrinuo za financiranje funkcioniranja Tajništva za otoke” te da će s tih 2 milijuna eura izgraditi kapacitete na otocima i pružiti podršku projektima koje otočani provode. “Organizirat ćemo četiri otočna foruma – sastanke gdje će se razgovarati o čistoj energiji s glavnim otočnim akterima, te dva industrijska sajma povezana s otočnim forumom kako bismo uključili i privatni sektor”, najavila je.
Feilim O`Connor iz DG ENERGY-anajavio je nadograđivanje postojeće inicijative osnivanjem novog tehničkog tijela “ISLAND FACILITY-a” sljedeće godine, za što je izdvojeno 10 miljuna eura, od čega 70 posto sredstava žele uputiti direktno otocima, što većem broju manjih projekata.
Delegacija je sa zastupnikom Piculom i predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja u utorak nakon pripremnog sastanka u Zagrebu posjetila otok Krk.
Gradonačelnik grada Krka Darijo Vasilić napomenuo je da je 2009. Krk potpisao izjavu o politici energetske učinkovitosti i energetsku povelju UNDP-a, donijeli su i Akcijski plan, a jedan od najvažnijh dokumenata je Strategija otoka Krka – otoka s nultom emisijom  CO2. Otok Krk do 2030. cilja postati energetski potpuno neovisan. 
Tehnički direktor Dejan Kosić prezentirao je firmu „Ponikve eko otok Krk“ i poručio da otok Krk želi biti 100 posto energetski neovisan, s 0 posto emisije štetnih plinova i 0 posto otpada.
Delegacija će od 19. do 21. lipnja posjetiti Cres, Mali Lošinj, Unije, te Zadar i Pag, stoji u priopćenju.


(HINA, 19. 06. 2018.)