28.03.2022.

COFOE: Građani žele jednak pristup zdravstvenim uslugama u cijelom EU-u

Građani Europske unije na Konferenciji o budućnosti Europe su u subotu pozvali na izmjenu temeljnih ugovora Unije kako bi im se jednakim uvjetima omogućila zdravstvena skrb na području cijele Europske unije.

Predstavnici građana EU-a su u Strabourgu na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe, inicijative za uključivanje građana u kreiranje politika Unije, s predstavnicima institucija EU-a raspravljali o prijedlozima koje su pripremile njihove radne skupine, među kojima je univerzalan sustav zdravstvene skrbi.

Građani su na prethodnim sastancima iznijeli prijedloge da se u EU-u svima osigura jednak pristup zdravstvenoj skrbi bez obzira jesu li državljani članice u kojoj traže zdravstvenu zaštitu i uvede jedinstveni Europski sustav zdravstvenog osiguranja.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, složio se sa sudionicima da je važno da EU osigura univerzalnu zdravstvenu zaštitu za svoje građane, ali je dodao i da je to vrlo složeno provesti jer su procesi mijenjanja temeljnih ugovora EU-a dugotrajni. Po temeljnim ugovorima Unije, za zdravstvene sustave nadležne su zemlje članice, a ne institucije EU-a.

„Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen  rekla da je spremna to napraviti, bez obzira uključuje li to izmjenu ugovora ili ne. To će biti dug proces, već smo imali pokušaj mijenjanja temeljnih ugovora koji je završio neuspješnim referendumom“, napomenuo je Šefčovič.

Hrvatska predstavnica građana Dajana Milinković kazala je da unutar EU dostupnost zdravstvenih usluga treba biti jednaka za sve.

„Europska zajednica sama je napisala temeljne ugovore, pa ih tako možemo i promijeniti“, dodala je.

Šefčovič je u raspravi s građanima istaknuo važnost postizanja iste kvalitete života u zemljama članicama.

„Po dostupnim podacima, novorođenčadi rođenoj u istočnoj Europi predviđa se 10 godina kraći život nego novorođenčadi iz zemalja zapadne Europe. Moramo raditi na kvaliteti života u tim područjima.“, dodao je Šečkovič.

Rumunjski eurozatsupnik, predstavnik Europskog parlamenta na konferenciji, Alin Mituta kazao je da je Europa nabavom cjepiva i medicinske opreme već pokazala da može zajednički djelovati po pitanju zdravstva.

„Moramo ići dalje i raditi na zajedničkim politikama“, zaključio je Mituta.

Kao važan problem Mituta je istaknuo i pitanje mentalnog zdravlja za koje su se na panelima građana posebno zauzeli mlađi sudionici Konferencije o budućnosti Europe.

„Tražimo od institucija više razumijevanja, pogotovo što se tiče mentalnog zdravlja.“, kazao je.

(HINA, 26. 3. 2022.)