28.11.2023.

Cijene nafte iznad 80 dolara, ulagači čekaju sastanak OPEC+

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 80 dolara budući da su se ulagači fokusirali na pregovore vodećih proizvođača o proizvodnim kvotama u idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 35 centi nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 80,23 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 75,25 dolara.

Prošli tjedan trgovce je uznemirila odgoda sastanka članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici. Umjesto u nedjelju, sastanak će biti održan u četvrtak.

Sastanak je odgođen kako bi se premostile razlike u mišljenjima o proizvodnim kvotama za afričke zemlje u 2024.

Grupa se približila kompromisu, rekla su u petak za Reuters četriri izvora u OPEC+. U ponedjeljak izvori su rekli da pregovori još nisu završeni. 

Na tržištu i dalje vlada negativno raspoloženje, s obzirom na spor u OPEC+ oko proizvodnih kvota, napisali su analitičari ING-a, dodajući ipak da očekuju da će Saudijska Arabija smanjivati opskrbu i u idućoj godini, za milijun barela dnevno.

I Rusija će vjerojatno smanjivati izvoz i u 2024., dodali su.

"Ako to ne naprave, cijene bi, naravno, mogle ponovo pasti", zaključili su su u bilješci analitičari ING-a.

Izvoz zemalja OPEC-a niži je za 1,3 milijuna barela dnevno no što je bio u travnju, napisali su analitičari Goldman Sachsa, u skladu sa ciljevima grupe.

"I dalje očekujemo da će Saudijska Arabija i Rusija smanjivati opskrbu minimalno do kraja prvog tromjesečja 2024.", dodaju.

No, Ujedinjeni Arapski Emirati spremaju se početkom iduće godine povećati izvoz nafte marke Murban, prema trgovcima i Reutersovim podacima.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje blagi višak u opskrbi u idućoj godini čak i ako OPEC+ nastavi smanjivati opskrbu.

"IEA predviđa da će globalna potražnja za naftom iduće godine rasti samo za 0,9 milijuna barela dnevno, u usporedbi s 2,4 milijuna barela dnevno u 2023., pa će OPEC+ morati pokazati značajnu disciplinu u opskrbi ili je barem demonstrirati na riječima kako bi ublažio strah tržišta od velikog suficita na naftnim tržištima u idućoj godini", tumači analitičar Commonwealth Banke Vivek Dhar.

​OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak poskupio 38 centi, na 84,16 dolara.

(HINA, 27.11. 2023.)

Fotografija: Pixabay