30.11.2023.

Centar dijeljenih usluga - prva državna IT infrastruktura za digitalizaciju uprave

Uspostavljen je Centar dijeljenih usluga (CDU), koji kao prva državna informacijska (IT) infrastruktura ili "državni cloud" centralizira i objedinjuje podatke javnih tijela te omogućuje njihovo bolje povezivanje i digitalizaciju, rečeno je u srijedu na završnoj konferenciji projekta.

Riječ je o višegodišnjem visokotehnološkom projektu kojeg je od 2019. vodio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u suradnji s državnom tvrtkom Apis IT. Vrijednost projekta je gotovo 48 milijuna eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz EU-ovih fondova.

"U CDU-u je već više od 350 korisnika - državnih i tijela i onih iz javnog sektora, što je više od očekivanja, a do polovice 2026., kada završavaju projekti iz NPOO-a, iz kojeg je za nadogradnju tog projekta predviđeno još 34,5 milijuna eura, očekuje se da će ih biti oko 750", rekao je državni tajnik SDURDD-a Bernard Gršić, dodajući da u sklopu tog "državnog oblaka" na jednom mjestu ima više od tri tisuće virtualnih poslužitelja.

Zato se projekt naziva i "državna sabirnica" kojom se digitalizira javna uprava, što je Gršić ocijenio jednim od najvažnijih državnih strateških projekata za razvoj i digitalizaciju društva i gospodarstva, usporedivši ga s gradnjom autocesta ili Pelješkog mosta.

Dodao je kako projekt jamči digitalnu suverenost Hrvatske o čijem funkcioniranju i posebice sigurnosti brinu hrvatski stručnjaci, čemu je dodao i da u četiri godine rada CDU-a nije bilo nikakvih 'napada' na sustav, a jaka zaštita kibernetičke sigurosti to onemogućuje.

"Samo u programe sigurnosti CDU-a uloženo je oko 15 posto od ukupne vrijednosti projekta, a primijenjena su sva najnovija rješenja i tehnologije. Na tome je radilo 83 domaćih stručnjaka, od kojih 40-ak iz Apisa IT, koji i dalje brinu o tome, a po potrebi ćemo i dalje zapošljavati. Cijeli projekt je hrvatski proizvod, djelo hrvatskih ljudi i znanja, te je među rijetkima u Europi, pa bi mogao postati izvozni proizvod", rekao je predsjednik uprave Apisa IT Saša Bilić.

Za potrebe Centra Apis IT je osigurao i dva podatkovna centra, a Bilić je kazao i da je "Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u EU koja takav centar u kojem čuva svoje podatke ima na svom teritoriju" te da već ima zainteresiranih zemalja iz Europe za taj projekt, poput Danske, Švedske i Austrije, s kojima već vode i razgovore oko izvoza i konzultantskih usluga.

Od korisnika CDU-a, koji je 'smješten' u Apisu IT, trenutno 40 do 50 posto kapaciteta koristi zdravstveni sustav, a tu su i sva ministarstva i razna druga državna i javna tijela, odnosno izravni su korisnici više od 50 tisuća državnih i javnih službenika, a neizravnih je i mnogo više, među kojima su i građani koji koriste sustav e-građani i usluge pojedinih tijela.

Svi oni sada mogu brže, lakše i s većim uštedama koristiti baze podataka i registre koji su u CDU-u povezani, sve s ciljem učinkovitije javne uprave, njezinih većeg broja digitalnih usluga, upravljanja i vođenja troškova s jednog mjesta, sigurnije razmjene podataka, bolje komunikacije i drugog.

(HINA; 29. 11. 2023.)

Fotografija: Pixabay