24.08.2018.

Britanija upozorava tvrtke da bez dogovora o Brexitu slijede birokracija i kašnjenja na granici

Britanske tvrtke koje trguju s Europskom unijom suočit će se sa zamršenom birokracijom i mogućim kašnjenjima na granici ne uspije li vlada putem pregovora postići dogovor prije no što Velika Britanija napusti blok, pokazali su službeni dokumenti u četvrtak.

Britanski ministar za brexit Dominic Raab rekao je da i dalje vjeruje kako će dvije strane postići dogovor, no u nizu bilješki iznio je što bi se moglo dogoditi ne dođe li do dogovora, uključujući još više potrebnih dokumenata za trgovinu i skuplje plaćanje kreditnim karticama za narudžbe proizvoda iz Europske unije.
S malo više od sedam mjeseci do odlaska iz Unije 29. ožujka, Velika Britanija još treba postići dogovor s blokom o uvjetima svoga odlaska.
Plan britanske premijerke Therese May nije postigao učinak kod pregovarača u Bruxellesu a žestoko je kritiziran kod kuće.
 "Dužni smo, kao odgovorna vlada, planirati svaku mogućnost", rekao je Raab. "Da bismo to učinili, moramo imati osjetljivu, odgovornu i realističnu konverzaciju o tome što u praksi znači situacija kad dogovor nije postignut".
Vladine smjernice razjasnile su da će se tvrtke koje trguju s Europom suočiti s novim pravilima o carini i trošarinama te da će biti potrebni dokumenti koji se odnose na carine i sigurnosne deklaracije u slučaju da dogovor ne bude postignut.
Ako Velika Britanija u ožujku 2019. napusti Europsku uniju bez postignuta dogovora, "prestat će slobodno kretanje robe između Velike Britanije i EU-a", navodi se u smjernicama.
Kao rezultat toga, vlada radi s industrijom da stvori zalihe lijekova za šest tjedana više od redovitih opskrba. To je jedno od najranjivijih područja  trgovine  zbog nesigurnosti kako će funkcionirati nadzor lijekova ako Velika Britanija naglo napusti europski regulatorni sustav za lijekove.
"Ovi dokumenti pokazuju da oni koji tvrde kako je prihvatljivo pobjeći iz EU-a uz pravila Svjetske trgovinske organizacije žive u svijetu fantazije u kojemu činjenicama nije dopušteno da izazovu ideologiju", ocjenjuje lobistička skupina CBI.
Raab je rekao da velika većina potrošača neće odmah biti pogođena, no u vladinim dokumentima o bankarstvu navodi se da će, ako dogovor ne bude postignut, Britanci morati skuplje plaćati pri kupnji kreditnim karticama u EU, a poduzetnicima na kontinentu mogao bi biti prekinut pristup investicijskim bankama u Londonu.
Više od milijun Britanaca koji žive u inozemstvu možda neće moći imati pristup svojim bankovnim računima preko kojih primaju plaće i mirovine, kaže se u dokumentu.


(HINA, 23. 08. 2018.)