26.03.2018.

Bračna stečevina – sporna pitanja u sudskoj praksi

U Zagrebu je, u Sheraton Zagreb Hotelu, 16. ožujka 2018. održana interaktivna pravna radionica - »Bračna stečevina - sporna pitanja u sudskoj praksi«, koju je održao Tomislav Aralica, sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Radionica je najviše privukla odvjetnike i odvjetničke vježbenike, što je i razumljivo jer su u odvjetničkoj praksi sporovi glede podjele bračne stečevine često zastupljeni. No, među sudionicima bilo je i sudaca, sudskih savjetnika te službenika centara za socijalnu skrb.
Na radionici su obrađene mnoge teme koje se odnose na bračnu stečevinu, a predstavljaju sporna pitanja u sudskoj praksi, kao što su: Što je vlastita imovina i bračna stečevina po sudskoj praksi?; Bračni ugovor i ugovor o podjeli bračne stečevine; Propast stvari koja je bračna stečevina; Poslovni udjel u trgovačkom društvu kao bračna stečevina; Stjecanje po posebnim privilegijama, kao što su: stjecanje temeljem stanarskog prava, temeljem statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata; Podjela stanova kupljenih kreditom; Poslovi redovite i izvanredne uprave; Zajednički dugovi supružnika; Sukob načela povjerenja u zemljišne knjige i bračne stečevine; Načelo povjerenja u zemljišne knjige i prisilno založno pravo; Sudsko utvrđenje opsega bračne stečevine i veličine suvlasničkih razmjera; Dioba bračne stečevine; Tužba za utvrđenje bračne stečevine i inačice tužbi u svezi s nekretninama i pokretninama; Obveznopravni zahtjev; Zahtjev za izdavanje tabularne isprave i nalog za trpljenje upisa u zemljišne knjige. Na radionici bilo je riječi i o imovinskim odnosima izvanbračnih drugova te formalnih i neformalnih životnih partnera.
Tijekom izlaganja predavača sudionicima je bilo omogućeno izravno postavljati pitanja predavaču i aktivno sudjelovati u raspravi, a na samom kraju ostvarena je i usmena diskusija, u kojoj su sudionici dobili konkretne odgovore, informacije i primjere iz prakse.