09.10.2017.

Bivša ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije optužena za zloporabu položaja

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku (ŽDO) podiglo je optužnicu zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti protiv 51-godišnje Suzi Vatavuk, bivše ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, priopćilo je u četvrtak to odvjetništvo ne navodeći njezin identitet.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je, nakon provedene istrage, optužnicu protiv hrvatske državljanke (1966.) zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

"'Optužnicom se okrivljenicu tereti da je 17. ožujka 2005. u Šibeniku, postupajući u svojstvu ravnateljice jednog zavoda s ciljem da si pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist protivno zakonu i odluci zavoda od 26. rujna 2003., donijela odluku kojom je sebi kao ravnateljici zavoda i liječnici specijalisti uvela naknadu za pripravnost, iako ona kao ravnateljica zavoda i liječnica specijalist nije bila niti je mogla biti u pripravnosti", stoji u priopćenju.

Tereti ju se da je svaki mjesec, kao ravnateljica zavoda, odobravala sebi isplatu naknade za pripravnost zajedno s redovitom plaćom te da je za to primala naknadu sve do veljače 2014., kada je mjerodavni Zavod za zdravstveno osiguranje, provodeći nadzor, utvrdio da nezakonito prima naknadu za pripravnost. Tad je zavodu naloženo da joj prekine daljnju isplatu za pripravnost te mu je za to izrečena opomena.

"Okrivljenicu se tereti da joj je u navedenom vremenu na ime takve pripravnosti isplaćeno 388.765,30 kuna u neto iznosu, dok je zavod uz navedeni neto iznos uplaćivao doprinose, poreze i prireze pa je oštećen za 614.576,94 kuna", ističe se u priopćenju.

Nakon što je mjerodavna Policijska uprava sredinom 2016. provela kriminalističko istraživanje i izvide, 51-godišnjakinju se tereti da je, radi prikrivanja kaznenog djela i prikazivanja da je upravno vijeće zavoda odobrilo da joj se isplaćuje naknada za pripravnost, iz ureda šefice računovodstva uzela i u svojem uredu sakrila zapisnike sa sjednica upravnog vijeća  iz 2005. Nakon toga od šefice računovodstva pisanim je putem zatražila dostavu zapisnika, a kako ih ona u svom uredu nije pronašla te ih nije mogla dostaviti, okrivljenica joj je izrekla opomenu pred otkaz ugovora o radu prikazujući da je izgubila zapisnike, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku.


(HINA, 05. 10. 2017.)