27.02.2024.

Bijela knjiga ukazuje na probleme s birokracijom, obrazovanjem i manjkom radnika

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj predstavilo je u utorak "Bijelu knjigu 2024. - Konkurentnost Hrvatske nakon dovršetka procesa europskih integracija: novo poglavlje", istaknuvši da su glavni problemi u Hrvatskoj, koji nerijetko sprječavaju dodatne strane investicije, skučenost ponude rada, obrazovanje koje nije prilagođeno gospodarstvu te neučinkovita birokracija.

Bijela knjiga tradicionalna je publikacija Udruženja stranih ulagača o investicijskoj klimi u Hrvatskoj i preporukama kako unaprijediti poslovno okruženje i privlačnost za strane ulagače. Ministar financija Marko Primorac na njezinu prestavljanju rekao je da strani ulagači za Hrvatsku imaju jako veliki značaj. 

"Strani ulagači ovdje zapošljavaju oko 50 posto ukupno zaposlenih, ostvaruju oko 60 posto ukupne dobiti i 62 posto ukupnih investicija. To su doista impresivni brojevi", naglasio je Primorac, dodavši i da je Hrvatska  jedna od rijetkih zemalja kojima je znatno porastao kreditni rejting u posljednjih nekoliko godina. Ukazaoje i da smo jedina država na svijetu kojoj je od veljače 2020. godine do danas kreditni rejting podignut od sve tri najvažnije kreditne agencije za dva stupnja.  

Velik interes građana za državne vrijednosnice

Naglasio je da je i posljednje izdavanje trezorskih zapisa završilo vrlo uspješno, da je država planirala izdati ukupno 550 milijuna eura, no da je interes bio iznad svih očekivanja pa je ukupan uplaćeni iznos premašio 900 milijuna eura. 

"Uz izdanje narodne obveznice  u ožujku, trezorskih zapisa u studenom i posljednje izdanje trezorskih zapisa ostvarili smo preko 3,3 milijarde eura uplata hrvatskih građana", rekao je Primorac, dodavši da je u tim transakcijama sudjelovalo više od 110.000 građana.

Istaknuo je i da je unatoč svemu onome što se događalo proteklih godina (covid, potresi, napad Rusije na Ukrajinu, energetska kriza...), hrvatsko gospodarstvo ostalo stabilno, kao i tržište rada. Naglasio je da je broj zaposlenih na rekordno visokim razinama, dok je stopa nezaposlenosti na oko 6,5 posto, odnosno na razini europodručja.

Izrazio je zadovoljstvo što podaci četvrti kvartal prošle godine pokazuju gospodarski rast od 4,3 posto. Kazao je da je Hrvatska stopom rasta od 4,3 posto u posljednjem kvartalu 2023. godine ostvarila, prema trenutno dostupnim podacima, najveći rast u EU. 

Trebaju nam politike za privlačenje poslovnih investicija

Predsjednik Udruženja stranih ulagača Burak Baykan naveo je da Hrvatskoj trebaju politike za unaprjeđenje poslovnog okruženja i privlačenje poslovnih investicija koje će povećati produktivnost i konkurentnost.

"Na temelju našeg poslovnog iskustva u Hrvatskoj i drugim državama, čvrsto vjerujemo da Hrvatska u doglednoj budućnosti može postati jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija", rekao je Baykan.

I on je naglasio kako je vidljivo da Hrvatska radi na financijskoj disciplini i podizanju kreditnog rejtinga. Kazao je da će tijekom nekog vremena našoj državi sve manje biti važna EU sredstva, a da će sve važnije biti strane investicije. Nažalost, po njegovim riječima Hrvatska po privlačenju stranih investicija danas nije na razini ostalih EU država. Ukazao je i na glavne hrvatske probleme - manjak radne snage, potrebu za preobrazbom obrazovnog sustava, te sporu birokraciju.

Glavni tajnik  Udruženja Tomislav Šlat također je rekao da je skučenost ponude rada jedno od ključnih razvojnih ograničenja te da obrazovanje nije prilagođeno gospodarstvu koje može stvarati visoku dodanu vrijednost. I po njemu, potreban je veliki iskorak u području kvalitete i regulative i učinkovitosti javne administracije.

Autor Bijele knjige 2024., ekonomski analitičar Velimir Šonje istaknuo je kako još uvijek zaostajemo za drugim, malim, otvorenim i razvijenijim europskim državama, iako smo završili proces europskih integracija. Po njemu, potreban nam je novi ambiciozno postavljen nacionalni razvojni cilj uz koji bi trebali dostići 90 posto prosječne razine realnog dohotka po stanovniku EU. 

"No da bi se to postiglo, Hrvatska mora ući u elitnu skupinu 25 najprivlačnijih investicijskih destinacija na svijetu i zaslužiti kreditni rejting A+ do kraja ovog desetljeća", zaključio je Šonje.   

(HINA, 27.2.2024.)

Fotografija: Pixabay