27.10.2020.

Barnier nastavlja pregovore o Brexitu u Londonu

Glavni europski pregovarač Michel Barnier doputovat će u ponedjeljak u London na nastavak pregovora s britanskim dužnosnicima o sporazumu o budućim odnosima kojim se želi izbjeći velike poremećaje u trgovini iduće godine.

Ujedinjeno Kraljevstvo istupilo je iz Europske unije 31. siječnja, a dvije strane sada pokušavaju dogovoriti sporazum koji bi regulirao njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun dolara nakon isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca. Nakon kratkog prekida pošto je London napustio pregovore, dvije strane pregovaraju sada svakodnevno ne bi li postigle dogovor. U pitanju je glatko odvijanje trgovine, ali i suradnja u drugim pitanjima kao što su sigurnost i istraživanja i razvoj.

Barnier i njegovi pregovarači bit će u Londonu do srijede, nakon čega se pregovori sele u Bruxelles gdje će se odvijati do kraja tjedna, rekao je glasnogovornik EU-a. Otkako su pregovori ponovno nastavljeni prošli tjedan, britanski dužnosnici tvrde da je postignut realan napredak i da su izgledi za dogovor dobri. Zamjenik irskog premijera Leo Varadkar rekao je u nedjelju da je blizu dogovor koji će omogućiti izbjegavanje uvođenja carina i kvota.

Ribarstvo

Nakon stanovitog napretka kad je riječ o jamstvima za pravedno tržišno natjecanje uključujući pravila o državnim potporama, najteže pitanje koje preostaje je ribarstvo. Britanski premijer Boris Johnson inzistira na vraćanju nadzora nad britanskim vodama, dok EU želi zadržati pristup.

„Dogovor mora odražavati činjenicu da napuštamo EU, povratit ćemo nadzor nad našim ribarstvom”, rekao je zamjenik britanskog ministra financija Stephen Barclay za Sky.

Na briefingu s diplomatima u Bruxellesu u srijedu, Barnier je kazao da ga zabrinjava samo ribarstvo, rekao je diplomat koji je sudjelovao na sastanku iza zatvorenih vrata.

„Sada treba riješiti ribarstvo. Drugi elementi su izvedivi, više ili manje”, rekao je diplomat.

Ribarstvo je emotivno pitanje za mnoge pobornike Brexita koji ga smatraju simbolom britanskog suvereniteta. Zajedno s preradom ribe, taj sektor čini 0,1 posto britanskog BDP-a. Britanske vode jako su važne za francuske ribare. Predstavnici francuske ribarske industrije kazali su da ih vlada priprema na manji ulov ribe nakon Brexita, što je znak da francuski predsjednik Emmanuel Macron priprema teren za delikatni kompromis koji bi omogućio sklapanje dogovora s Londonom.

Macron javno zastupa tvrdo stajalište u vezi ribarstva, poručujući da Francuska neće pristati da se „žrtvuje” njezine ribare. Odbacio je zahtjev Londona da se svake godine pregovara o kvotama za izlov ribe u britanskim vodama, jer bi to nanijelo štetu europskoj industriji. No, u prvom znaku ublažavanja stajališta, Macron je nakon samita EU-a 15. i 16. listopada posvećenog Brexitu kazao da francuska industrija nakon isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca više neće biti u istoj situaciji kao danas. Privatno, francuska vlada kazala je politički utjecajnoj ribarskoj industriji da se pripremi za udarac, kazali su izvori za Reuters.

Francuska ima 20.000 ribara te još 10.000 radnih mjesta u preradi ribe. Francuski su ribari u britanskim vodama u razdoblju od 2011. do 2015. ulovili prosječno gotovo 98.000 tona ribe svake godine, ostvarivši prihod od 171 milijuna eura. Četvrtina francuskog ulova u sjeveroistočnom Atlantiku bila je u britanskim vodama, po izvješću francuskog parlamenta. Francuski ministar za Europu Clement Beaune sastao se s ribarima u gradiću Port-en-Bessin prije desetak dana.

„Bili su iskreni. Kazali su da neće biti kao prije. Meni je jasno, samo žele ograničiti štetu koliko je moguće”, rekao je za Reuters Jerome Vicquelin, član ribarskog lobija, koji je bio na sastanku.

Beaune je kazao da im je poručio da ne mogu očekivati da će zadržati „status quo”. Drugi izvor iz ribarske industrije kazao je da im je vlada kazala da razmisle o ustupcima na koje bi mogli pristati. Britanija je prošli mjesec ponudila prijelazno razdoblje od 2021. kako bi postupno povećavala svoj ulov ribe. No dvije strane još su jako udaljene u pogledu konačnog britanskog ulova. Europske zemlje koje imaju velike ribarske flote poput Njemačke i Irske podržavaju Francusku, no ključnu ulogu u postizanju dogovora imat će Macron.

„Macron je ključan”, rekao je neimenovani europski diplomat. „Ako Francuska popusti, moći ćemo postići dogovor”.

(HINA, 26. 10. 2020.)