23.07.2024.

Analiza revidiranih financijskih izvještaja za 2023.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je provela analizu dostavljenih revidiranih izvještaja društava koji su na uređenom tržištu RH za 2023. godinu.

Usporedbom podataka za prethodne tri godine (na temelju do sada predanih izvještaja, ukupno 84, odnosno 99 posto, izdavatelja), vidljivo je da je za 2023. godinu, u odnosu na 2021., povećan postotak izdavatelja s pozitivnim mišljenjem (s 84 na 89 posto). Revizori su na financijska izvješća pozitivno mišljenje dali svim društvima koji su na vodećem tržištu, za 96 posto društava na Službenom tržištu te za 84 posto društava na Redovitom tržištu.

Vidljivo je da se broj modificiranih mišljenja u 2023. (11 posto) smanjio u odnosu na prethodne godine (16 posto u 2022. te 22 posto i 2021.), primarno zbog izvrštenja izdavatelja koji su prethodnih godina imali modificirana mišljenja (četiri izdavatelja – Bilokalnik – IPA d.d., Brodomerkur d.d., Koestlin d.d., Viro tvornica šećera d.d.). Neka društva su promijenila smjer mišljenja revizora u odnosu na 2022. godinu. Tako, izdavatelju Tekstilpromet d.d. je izdano pozitivo mišljenje za 2023. u odnosu na izdano modificirano mišljenje za 2022., dok je Kutjevo d.d. ove godine dobilo modificirano mišljenje, naspram prošlogodišnjeg pozitivnog.

Sva modificirana mišljenja na godišnje izvještaje za 2023. su mišljenja s rezervom. U godišnjim revidiranim izvještajima za 2022. također su sva modificirana mišljenja bila mišljenja s rezervom, dok 2021. bilo je 19 mišljenja s rezervom i 1 suzdržano mišljenje. Mišljenje s rezervom ukazuje na određena, ali ne prožimajuća kriva prikazivanja ili izostanak dokaza o prikazima u financijskim izvještajima. Suzdržano mišljenje znači da revizor nije mogao pribaviti dostatne i primjerene dokaze na kojima bi temeljio mišljenje, a mogući učinci pogrešnih prikazivanja su značajni i prožimajući za financijske izvještaje.

Grafikon 1. Pregled vrsta mišljenja po godinama

U nastavku je dostupna tablica s vrstama mišljenja po segmentima uređenog tržišta za prethodne tri godine, a na temelju broja izdavatelja koji su do 18. srpnja 2023. dostavili revidirani izvještaj za 2023. godinu.

*Napomena: Broj pozitivnih mišljenja u 2021. je različit od onoga u Grafikonu 1. jer je u Grafikon 1. uključen HEP d.d. (čije obveznice nisu kotirale na Zagrebačkoj burzi).

Grafikon 2. Pregled vrste mišljenja po segmentima tržišta

Cjelovitu analizu s pregledom mišljenja revizora možete pročitati ovdje.

Hanfa skreće pozornost svim sadašnjim i potencijalnim ulagateljima da redovito prate objave propisanih informacija izdavatelja, u okviru kojih su i revidirani godišnji financijski izvještaji izdavatelja. Svrha objavljivanja je osigurati istodobnu javnu dostupnost svih relevantnih informacija, a kako bi ulagatelji mogli donijeti informiranu odluku o svojim ulaganjima.

(HANFA, 22. 7. 2024.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva