28.06.2021.

11. Međunarodna znanstveno - stručna konferencija “Razvoj javne uprave”

Već tradicionalno jedanaestu godinu zaredom u Vukovaru je 16. i 17. lipnja 2021. pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i uprave, a u suradnji Pravnog fakulteta Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Veleučilišta “Lavoslav Ružička” u Vukovaru održana međunarodna znanstveno-stručna konferencija “Razvoj javne uprave.”

Proteklo razdobolje od posljednje konferencije obilježila je pandemija virus SARS-Cov-2 te potresi na području grada Zagreba i Banovine, koji su imali dalekosežne posljedice pa je središnja tema konferencije „Javna uprava u izvanrednim okolnostima“ bila logičan odabir. Konferenciju je otvorio ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica s  predavanjem na temu „Javna uprava u izvanrednim okolnostima“. Nakon uvodnog izlaganja, uslijedila je panel rasprava na temu “Problemi i  sredstva pravne zaštite u izvršavanju upravnih i upravnosudskih odluka” u kojoj su sudjelovali istaknuti profesori i stručnjaci:  Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave: „Perspektiva razvoja izvršenja upravnosudskih odluka u hrvatskom pravu“, Dario Đerđa, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Rijeci: „Izvršenje upravnih odluka u hrvatskom upravnom pravu“, Marko Šikić, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu: „Izvršenje upravnih i upravnosudskih odluka donesenih povodom „šutnje uprave““ , Božidar Horvat, sudac Županijskog suda u Osijeku privremeno raspoređen na rad u Ministarstvo pravosuđa i uprave radi obavljanja poslova savjetnika ministra za područje organizacije pravosuđa: „Problemi u izvršavanju upravnosudskih odluka“ te Bosiljka Britić Vetma, izvanredna profesorica Pravnog fakulteta u Splitu: „Suradnja između nacionalnih sudova i europskih sudova u izvršavanju upravnosudskih odluka“ .

Konferencija je privukla veliki broj domaćih i stranih sudionika, autora i stručnjaka u području uprave koji nastoje ukazati na probleme koji se vezuju na javnu upravu te ponuditi rješenja koja vode ka učinkovitijem sustavu javne uprave, a objava Zbornika radova ovogodišnje Konferencije očekuje se u listopadu ove godine.