27.02.2024.

100 najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu

Željana Zovko (EPP/HDZ) najutjecajnija je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Tonino Picula (S&D/SDP) proglašen je najutjecajnijim eurozastupnikom u vanjskim poslovima, a Tomislav Sokol (EPP/HDZ) na prvom je mjestu prema utjecaju u zdravstvu, pokazuje novi "Index utjecaja" EU Matrixa objavljen u ponedjeljak.

Eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) zauzela je 19. mjesto na popisu 100 najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu od njih ukupno 705. Potpredsjednica pučana i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a (AFET) je prema tom popisu najutjecajnija hrvatska eurozastupnica. Zovko je objavila na platformi X da ovo priznanje "predstavlja krunu" njezinog mandata. 

"Puno je truda i zalaganja iza ovog priznanja, puno odricanja i predanosti kako bismo postigli rezultate, ali isto tako puno ljubavi prema poslu koji radim. Ovoga ne bi bilo bez građana koji stoje iza mene, bez mojih kolega, bez podrške @HDZ i @eppgroup koji su uvijek uz mene. Ovo je veliko priznanje za Hrvatsku jer pokazuje koliko svojim sudjelovanjem doprinosimo Europskoj uniji u cjelini", napisala je Zovko. 

Od hrvatskih eurozastupnika među 100 najutjecajnijih je još socijaldemokrat Tonino Picula koji je zauzeo 28. mjesto. Stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa Sjedinjenim Državama i autor usvojenog Izvješća o novoj strategiji proširenja EU-a proglašen je i najutjecajnijim zastupnikom Europskog parlamenta u vanjskim poslovima, obrani i politici proširenja EU-a. 

"Sigurnosna, vanjska i politika proširenja Europske unije postale su, silom prilika, možda i najvažnije politike Unije, s najviše izazova u proteklih pet godina. Od odlaska Trumpove administracije koja je aktivno radila na razbijanju odnosa s EU kao glavnim partnerom, preko pandemije COVID-19 koja je razotkrila mnoge manjkavosti u unutarnjem uređenju EU, ali i našu solidarnost kao članica, do agresije Rusije na Ukrajinu, i na kraju, izraelskog brutalnog odgovora na teroristički napad Hamasa u pojasu Gaze. Upravo zato sam svoj rad u ovom mandatu u najvećoj mjeri i posvetio tim temama i politikama, kako bih dao doprinos tome da Hrvatska bude aktivan sudionik tih najvažnijih procesa, u kojima se donose odluke o budućem međunarodnom poretku", rekao je Picula, navodi se u priopćenju ureda zastupnika. 

I Zovko i Picula značajno su skočili na popisu 100 najutjecajnijih u odnosu na prošlu godinu kad je Picula bio 69., a slijedila ga je Zovko na 79. mjestu. 

Eurozastupnik iz redova pučana Tomislav Sokol proglašen je najutjecajnijim zastupnikom Europskog parlamenta u području zdravstva. Sokol je koordinator pučana u Odboru za zdravstvo (SANT), a zalaže se za jednak pristup zdravstvenoj zaštiti na području cijele Unije i lakšem pristupu liječenju u inozemstvu. 

"Veoma sam zadovoljan što je moj dosadašnji rad na zdravstvenim temama u Europskom parlamentu ponovno prepoznat. Prvo mjesto na popisu najutjecajnijih zastupnika u području zdravstva predstavlja krunu mog rada kada je riječ o zdravstvenim temama na kraju mandata aktualnog saziva Europskog parlamenta. Od početka mandata borim se za pravedniji i kvalitetniji zdravstveni sustav na razini EU-a u kojem ne postoje građani prvog i drugog reda. Ovo priznanje mi je samo dodatni poticaj u mom radu i nastavljam se zalagati za pacijente te ostajem predan poboljšanju zdravstvene skrbi, kako na EU razini, tako i u Hrvatskoj", rekao je Sokol, priopćio je njegov ured. 

Neovisna istraživačka platforma EU Matrix sa sjedištem u Bruxellesu svake godine objavljuje svoj "Index utjecaja" kojim mjeri utjecaj koji su zastupnici Europskog parlamenta ostvarili na zakonodavstvo Europske unije od početka tekućeg mandata.

Istraživanje mjeri utjecaj zastupnika po njihovim formalnim i neformalnim rukovodećima položajima, zakonodavnom radu, političkoj mreži utjecaja, članstvu u odborima te obrascima glasovanja.

(HINA, 26. 2. 2024.)

Fotografija: Pixabay