19.04.2024.

Događaji - Pomorsko upravljanje: pravni okviri i upravne nadležnosti

- ovogodišnja tema upravnopravnih susreta Sjevernog Jadrana

Informator redovito prati upravnopravne susrete sudaca i profesora pravnih znanosti iz Italije, Slovenije i Hrvatske (ICERNA), koji se svakog proljeća održavaju u Trstu.

Ovogodišnja deseta konferencija održana je pod naslovom „Pomorsko upravljanje: pravni okviri i upravne nadležnosti (Hrvatska, Italija i Slovenija: usporedba iskustava)“. Za razliku od dosadašnjih skupova, koji su održani u svečanoj dvorani Regionalne vlade Furlanije – Julijske krajine, prostorni domaćin desetog okupljanja kolega s područja Sjevernog Jadrana bilo je Sveučilište u Trstu, u prigodi stote obljetnice osnivanja Sveučilišta.

Fokus ovogodišnjeg skupa bio je na upravnopravnim pitanjima, vezanima uz morske luke i pomorsko dobro, te koncesioniranje plaža. Hrvatski predavači bili su izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić, s Katedre za pomorsko i općeprometno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Antun Žagar, predsjednik Upravnog suda u Rijeci.

Uz njih, izlagali su dr. Mitja Grbac (odvjetnik i docent na Sveučilištu Primorska u Kopru), prof. dr. Filippo Lorenzon Carrer (Sveučilište Chieti Pescara), Jasna Šegan (predsjednica Upravnog suda Slovenije) i Maria Stella Boscarino (Državni savjet Italije). U prigodi desetog okupljanja, uvodne riječi uputili su suosnivački ICERNA-e Umberto Zuballi i Marcello Maria Fracanzani. Zaključno je izlagao Raffaele Sabato, sudac Europskog suda za ljudska prava, prikazom konvencijskog okvira pomorskog upravljanja i najavom s time povezanih odluka ESLJP-a, čija je objava planirana za neposredno predstojeće razdoblje.